Miféle a hangszered?

NyitólapFórumokFelszerelésMiféle a hangszered?

Ennek a topiknak 16 résztvevője van és 57 hozzászólás van benne, utoljára Avatar of Steelheart Steelheart írt bele.

Szerző Hozzászólás
2011. június 10., 21:39 #4389
ssshimmy

Hogy esett rá a választás, jó e rajta játszani, mennyire szereted, véleményed szerint milyen az ár/érték aránya? Írjátok meg saját teszteteket, segítsünk azoknak, akiknek még nem sikerült választani!

2011. június 10., 22:28 #4427
RoKKfish

Hát jó.

Ibanez S470 sol – lapgitár

Image and video hosting by TinyPic

Japánban gyártott, ultravékony mahagóni test és csavarozott ultravékony nyak. A világ egyik legjobb floyd rose licensz tremolójával, h-s-h pick-up konfigurációval egy nagyon univerzális hangszer, különösen barátságos színpadi használatra a rendkívül kis súlya miatt. Fogalmam sincs, mibe fáj most, mert tizenakárhány éve vettem (úgy tudom, hogy még gyártják). Akkoriban drága volt.

Samick UM3 – lapgitár
Image and video hosting by TinyPic

Koreai PRS-kopi. Nem szeretem a Les Paulokat, mert nehezek, és nehézkesek, viszont nagyon szépek, és csoda hangjuk van. Sosem vennék tehát LP-t, de egészséges kompromisszumnak tartom a PRS-t. Viszont azok is marha drágák, így maradt a kopi.
Hogy miért ez a Samick? Bementem a boltba, megláttam, kipróbáltam, beleszerettem, megvettem. Kb. 10 éve megvan, de annyira jól össze van rakva, hogy mai napig röhögve állítok rajta oktávot, vagy nyakfeszt. Éger, ragasztott nyak, két humbi, fix húrláb. Több nem is kell. 100-ért a hülyének is…

Ti jöttök!

2011. június 11., 12:40 #4428
Nagypapa

Annyit fűznék hozzá, hogy most már nem gyártják az Ibanez S470-t, csak az 570-est, meg a 420-ast, és ezek ára olyan 140.000 Ft körül mozog.
Amúgy ha már kijavítom RoKKfish-t, akkor már írok én is :D Én jelenleg egy Juan Samitos C36 klasszikus gitárt nyúzok. Volt vagy kemény 15.000 jó magyar forint (olyan 3-4 évvel ezelőtt), és hát ugye sok hibája van, de úgy gondolom, ennyi pénzért korrekt vásár volt. Gondolom, rohadt sokat segítettem vele minden gitárkeresőnek :P

2011. június 11., 14:16 #4429
RoKKfish

“Amúgy, ha már kijavítasz”, utánanéztem, valóban nem lehet már újonnan “S470 sol”-t kapni.
Viszont “140e körül” legfeljebb koreai modellek “mozognak”, azok pedig jellemzően teljesen más hardvert kapnak, mint a japánok. (A posztomban nem koreai gyártmányról beszélek!) Gondolom nem kell hangsúlyoznom, hogy a japán hangszerek ára (és részben a minősége is) más kategóriát képvisel…

2011. június 16., 17:17 #4441
Steelheart

Én sajnos még azóta se tudtam venni új gitárt. :(
Kellett a családnak a pénz.

Na, de jó hír hogy leárazták ezt:
_http://goo.gl/0GaXV

Ha törik, ha szakad…

2011. június 16., 18:47 #4442
Geri

Sziasztok!

Lehet, hogy nem pontosan idevág a téma, de nem tudom kit tudnék megkérdezni ezzel kapcsolatban, hátha tud itt valaki segíteni. Egy Ibanez RG370DX-em van, és baj van a hangzással, főleg mikor a hátsó humbuckert használva játszom.. Néhány hangnál (több húron is megfigyelhető), ha legato-zok, ráütésnél egyszerűen eltorzul a hang. Mintha zengene az egész gitár, elég zavaró. Ez csak akkor figyelhető meg, ha valamilyen torzító effektet használok (dist/od). Nem látom, hogy görbe lenne a nyak, vagy ilyenek, és nem tudom mi a baja. Először azt hittem túl sok neki a pickup magaság, de azt leengedve is ugyanezt csinálja. Ha tud valaki segíteni, megköszönném.

2011. június 17., 12:05 #4443
RoKKfish

Ez az un. “zengés”, “torzulás” akkor fordul elő, ha egy feljebb fekvő bundhoz is hozzáér a húr. Lehet a húr-fogólap távolság túl szűk, és/vagy okozhatja a rosszul beállított merevítőpálca. Sajnos a floydos hangszerek puskázása elég nagy rutint igényel. Ha nem akarod hangszerészhez vinni beállításra, akkor javaslom, hogy próbálj minél több szakirodalmat olvasni a témában mielőtt nekiesnél, mert “sűrű az erdő”.
Annak nincs jelentősége, hogy clean, vagy torzított csatorna, illetve híd, vagy nyak szedő üzemel, legfeljebb annyiban, hogy bizonyos kombinációkban jobban hallható a zörej. Ellenkező esetben a torzítód, vagy a pick-upod lenne a gyanúsított, az pedig már egy másik sztori…

2011. június 17., 17:40 #4448
Geri

Köszönöm a segítséget Fish, akkor majd utána nézek a dolognak… Igen, egyébként tényleg mindegy melyik picup-on játszom, csak azért írtam, hogy a hátsón a leghallhatóbb…
Látom értesz a dologhoz, ezért lehetne még egy kérdésem? :) Dropped C hangoláshoz nem tudom úgy behangolni, hogy ne bukjon hátra az egész láb a gitártestbe. A húrok ilyenkor már olyan lazák ráadásul, hogy a bokámat verik és lengnek össze-vissza. Próbáltam már 9-11 es húrt is, ugyanez. Pedig valahogy biztos lehetséges. Ha van valami link ezzel kapcsolatban az is elég..

Köszi még egyszer!
Geri

2011. június 17., 18:58 #4450
Muddy Chris(Sárközi)

Tudom hogy nem ide tartozik amit most kerdezni fogok,de bajban vagyok.Vettem egy Marshall VS8100as headet.Mikor kiprobaltam line-outba tettem a hangszorokat mert nincs cabinetem meg(ennek lehet nincs jelentosege).Nezegetem a hangzast rajta meg minden,2channeles es azt veszem eszre hogy a clean s a boost channel mintha meg lenne forditva.Tehat ha cleanen van akkor torzit es ha booston akkor clean szeru torzitasa van(nem tudom jobban elmagyarazni).Szetszedtem a fejet,beleneztem de semmi rendellenesseget nem lattam.Fogalmam sincs mi lehet a baja,alig hasznalt cucc.Fordul-e ilyen elo?Meglehet javitani?En vagyok csak ilyen buta h nem vagom mi van vele?Koszi elore is

2011. június 17., 19:10 #4451
Dekia

Geri!

Ezt a dropped C-t nem vágom, de annyit azért sejtek, hogy min. az E6 lemegy C-re. Ha már egy nagy terccel(!) lejjebb vagy, 13-as húrt tegyél fel! Az nem lötyög majd. Ezt a józan paraszti eszem mondatja. Egy hangszerboltban viszont hallottam egy elektromos gitárostól, hogy C-re engedve játszik, ezért 13-ast vesz. Elég vén csóka volt (legalább mint én), érthet a dologhoz.

2011. június 17., 20:19 #4452
RoKKfish

Geri@gmadmax

A húr feszességét arra a hangra optimalizálják, amelyiken sztenderd hangoláskor az üres húr megszólal. Ettől eltérni fél (néha egy egész) hangtávval még nem feltétlenül nyúl bele jelentősen a hangszer összbeállításába, viszont dropped-C esetén (a nagy terc – 4 félhangtáv – rengeteg!) minden műveletet elölről kell kezdeni.
1. Ahogy Dekia is írta, minél vastagabb készletet válassz! Én bandában 1/2 hang minuszhoz is min. 10-est használtam, szal neked indokolt lehet a 13-as.
2. A merevítőpálcának az alternatív húrfeszességre kell megfelelő ellenerőt kifejtenie, így sanszos, hogy mindenképp módosítani kell a pozícióját.
3. A tremolóhíd párhuzamos kell legyen a gitár síkjával, ill. a húrok síkjával, ellenkező esetben nem tudsz oktávot hangolni -> a gitárod a felső fekvésekben hamis lesz.
(Nem csodállom, hogy “beugrott” a floyd a testbe, és zörög a jószág. Ez így használhatatlan.)
4. Ha ez az egész, amit leírtam kínainak tűnik, jobban jársz, ha rászánsz párezer HUF-t, és elviszed egy szakemberhez, aki az elképzelésednek megfelelően belövi a gitárt. (A műveletet “puskázásnak” hívják.)
Még valami: Mivel nagy divat a tökig lehangolt gitár, valszeg erre az igényre is gyártanak húrkészleteket. Nézz utána!

Sok sikert!

2011. június 17., 20:23 #4453
Muddy Chris(Sárközi)

esetleg valaki tudna nekem is segiteni?:))

2011. június 17., 20:53 #4454
RoKKfish

Muddy Chris(Sárközi)@sarkriszti

A “line out” funkciója, hogy további hangosítási-, vagy hangrögzítő elemet (pl. PA, keverő stb.) szolgáljon ki. Jellemzően “száraz” jelet továbbít, tehát NEM arra való, hogy hangszórókat kötözgess mögé. Semmilyen következtetést nem lehet levonni ilyen módon az erősítő, vagy a csatornák állapotával kapcsolatban.

2011. június 18., 05:55 #4455
Muddy Chris(Sárközi)

okes,koszi.De mi lenne a legegyszerubb modja hogy ki tudjam probalni?Mert annyit tudok h 412-es cabinettel tuti…de az nincs a kozelben.

2011. június 18., 10:33 #4456
RoKKfish

Muddy Chris(Sárközi) @sarkriszti

Ha jól veszem ki, a legjobb tanácsom ellenére vettél meg úgy egy használt head-et, hogy előtte nem próbáltad ki. Hmmm… Vagy még vissza lehet vinni, ha mégsem jó?
Nincs “legegyszerűbb mód”. Az erősítőt box-szal lehet kipróbálni, használni, és pont.
Nem kell hozzá 4×12-es láda. Én a sajátomat klubozáshoz is 2×12-essel használtam, de bőven megteszi egy egyhangszórós verzió is, a lényeg, hogy megfelelő impedanciájú és teljesítményű legyen. Az ohm-os ellenállás (impedancia) értékintervallumát általában a boxkimenet környékén feliratozzák, a wattos teljesítmény pedig minimum a névérték 1,5x-ese legyen, de a legjobb a 2x-es (vs 8100 -> 100w -> 150-200W-os láda). Így mindenféle túlvezérlést, meg pillanatnyi feszültségugrást bírni fog a boxod, és hosszú életű marad. Kipróbáláshoz, otthoni gyakorláshoz használhatsz ládát névértéken, de ne hajtsd meg nagyon.

2011. június 18., 11:18 #4457
Muddy Chris(Sárközi)

rendben.ki fogom probalni egy 2x12esel mert az van a kozelbe,azt hiszem.

2011. június 20., 17:14 #4459
Geri

RokkFish és Dekia!
Köszi a gyors és szakszerű válaszokat, sokat segítettek. Nem kínai amit a hangolásról írtál, csak nem gondoltam volna hogy egy 13-as húr is kellhet ilyenkor… A puskázáson próbáltam javítani, de nem sikerült, továbbra is torzít. :( Igaz, nem tekertem túl sokat a pálcán, mert nem látni hajlatot a nyakban. Negyed fordulatokkal próbáltam, viszont nem mertem erőltetni, mert nem akarom kikukázni a gitárt.. Valószínű hangszereshez viszem, csak most külföldön vagyok, és nagyon idegesít.. Na mindegy, köszönöm még egyszer!

Geri

2011. június 20., 19:53 #4460
Dekia

Geri!
Ha elkezdesz “puskázni”, ereszd le a húrokat! Szar dolog fel- meg letekergetni állításonként, de sokkal jobb, mint gallyra vágni a gitár nyakát. :) Amúgy egy kis hajlat kell is bele. Nem akkora kanyar, mint a tevei úton, de minimális felfelé ívelés nem árt, sőt!
Persze a hangszerész a tuti.

2011. július 1., 11:31 #4464
Steelheart

Na, végre betudtam szerezni egy gityót.
Cort M600 lefty, emg 81/60-al, használtan.

Annyi bajom van vele hogy le van hangolva 1 egésszel és kb. 11-12-es húrkészlet van rajta. Erre a hangolása lett belőve a gitár.
Nem tudom hogy a nyakat állítanom kell-e ha egy kisebb 10-es készletet akarok feltenni és simára akarom hangolni. A többi beállítással elboldogulnék, csak a nyak állítás a gyenge pontom. :)

Na, megyek veszek már elemet a hangszedőkbe, mert az tuti kiment (bár még így is 10k-szor jobban szól mint az előző gityóm)…
Ja és rem az elem csere után nem fogja szarrá vágni a hangkártyámat. :D Jelenlegi állapotban, simán szól a pc-n.

Szerk: Betettem egy új elemet és picikét torzít a tisztája. :) Gondolom sokaknak nem jön be, de én marhára csípem ezt a hangzást.

2011. július 11., 11:53 #4467
RoKKfish

@hellion88

Hát… senki sem mondta, hogy tiszta soundhoz aktív szedőt a legcélszerűbb alkalmazni. Bár vannak dzsesszgitárosok is, akik ezt teszik…
Lényeg, hogy neked tetsszen.
Am. milyen az új szerzemény így másfél hét tapasztalat után?

You must be logged in to reply to this topic.