Alapok » Ráadás »

A gitár karbantartása

4. feladat

Kifőzés

Vedd le a húrokat (E, A, D), csavard össze, két ujjnyi vízbe tegyél néhány csepp mosogatószert és forrald fel a húrral együtt. Fél perc forralás után forró vízzel öblítsd le a húrokat, majd bontsd ki és pörgesd őket vagy töröld le, hogy gyorsan megszáradjanak.

Garantálom, hogy meg fogsz lepődni az eredménytől, ha felrakod és megszólaltatod őket. Basszusgitár húroknál, ami jóval drágább, mint a gitárhúr, egy vagyont spórolhatsz meg ezzel a módszerrel és nem utolsósorban nagyobb kedvvel ülsz le a hangszeredhez, mondjuk sleppelni, hiszen ennél a technikánál nélkülözhetetlen a fémes, csengő hang.

Játék előtt lekenheted a húrokat olajjal is. Érdeklődj a hangszerboltokban, hogy mit tudnak ajánlani. Ezekkel a módszerekkel megnövelheted a húrok élettartamát és még a szakadások kockázatát is csökkentheted. Nejlon húroknál ajánlatos gyakorlás után a D húrt lelazítani egy egész hangot, mert sajnos (nem tudni, miért) majdnem minden cég húrkészletében ez a legszakadékonyabb.

A fogaskerekek olajozása (műszerolaj) nyitott rendszerek esetén nagyon hasznos, mert könnyedén és pontosan tudod majd hangolni a gitárodat. Ha mindenféle tisztítással végeztél, és mielőtt feltennéd a húrokat, nagyon jó minőségű bútorápolóval (sérült részeket ne) áttisztíthatod a hangszered. Az eredmény tetszeni fog, hiszen olyan lesz, mintha vadonatúj hangszert fognál a kezedben, az lesz az érzésed, mintha újra tiszta lappal indulnál.