Gitárleckék

Folyamatosan bővülő lecketárunkban jelenleg 216 leckét és közel 2000 feladatot találsz. Ha most kezded a gitározást, akkor az Alapok kategória tanfolyamait tanulmányozd elsőként. Ezután válassz érdeklődésed szerint: tanulj meg népszerű Dalokat, fejleszd gitározási Készségeidet, ismerkedj a Zeneszerzéssel vagy mélyülj el a Blues, Rock, Jazz vagy Bossa stílusokban!

Gyakorlás előtt hangold be gitárodat, majd használj metronómot, hogy biztosan tartsd a tempót! Jó gitározást kívánunk!

A képesség benned van, hogy zenélj, mi abban segítünk, hogy ezt felismerd.

Tanulj velünk »

Alapok

"Indulj az alapoktól, majd térj oda vissza". Aki képes elölről kezdeni a tanulást, az hamar átlátja, megérti az ismeretlent is, mert a megszerzett tudása folyamatosan egymásra épül. Tanulmányozd és építsd fel magadnak ezeket a tanokat, mert segíteni, támogatni fognak téged gyakorlásaid és zenéléseid során. Amikor pedig fejlődésed elakad, térj vissza, vagyis kezdd elölről azért, hogy észrevedd, mi az, amit a figyelmed elkerült.

Hangszerkezelés tanfolyam

A komfortos gyakorlás és könnyed játék megvalósításához feltétlenül szükséges megismerni a hangszer, a pengető és a kezek tartását. Az itt megszerzett tudás csendben, a háttérbe húzódva támogatja a gyakorlást és a muzsikálást. Az alapvető tartások ismeretének hiánya gyakori hibaforrás kezdő és haladó gitárosoknál egyaránt. Érdemes tehát elmélyülni ezekben leckékben, hogy a későbbiekben ne a hogyan, hanem a miként zenélés kerüljön előtérbe.

Akkordjáték tanfolyam

Ebben a tanfolyamban olyan alapvető teendőket, mozdulatokat és tanokat ismerhetsz meg, melyek feltétlenül szükségesek egy dal vagy zenekari szám kíséretéhez. A kezdő vagy újrakezdő gitárosnak érdemes tanulmányoznia az akkordváltásokat, kíséret ritmusokat, a harmóniák megfoghatóságágát és megszólaltatását ismertető leckéket. Az ezekből a témákból összeszedett gyakorlati tudás indítja el a tanulni vágyót az egyéni, vagy zenekari muzsikálás útján.

Ráadás

A zenetanulás útján sokféle ismeretre szüksége van egy gitárosnak, mellyel a háttérből csendesen, észrevétlenül támogatja magát. Egy jó hangszer kiválasztására, karbantartására, beállítására, hangolására és gyakorlásra vonatkozó tanok ismerete nagyon fontosak ahhoz, hogy a zenélés közben már csakis az aktuális feladatokkal kelljen foglalkozni. Minden információ, amit itt megtalálsz, emelik a játékkomfort érzetedet, valamint segítségedre lesznek a megértésben és a fejlődésben.

Elmélet

Ha a zenéről beszélgetünk és tippeket adunk egymásnak a szólók és improvizációk játszhatóságáról, az akkordok fogásairól, használhatóságukról vagy hovatartozásukról, akkor elméletről beszélgetünk. Elmélet az is, mikor a hangnemekről, egyéni vagy zenekari hangszerelésről, hangolásokról, hangszerkezelésről és technikai trükkökről kapunk vagy adunk információkat. Ebbe a témába tehát sok minden érdekes és száraz dolog beletartozik. Az elmélet azonban csak addig elmélet, míg meg nem valósítjuk. Érdemes tehát minden, a zenét szavakkal boncolgató információt azonnal hangszeren tanulni, mert az elme a valós képi vagy tárgyi kötődéseket szereti, így nem csak a megértés lesz könnyebb, hanem a megjegyzés és az alkalmazás is.

Elméleti alapok tanfolyam

Ebben a tanfolyamban olyan dolgokat ismerhetsz meg, melyek megkönnyítik a zenében való eligazodást. A hangnemek értése, a különféle zenei kifejezések és ritmusok ismerete segítenek abban, hogy az egyéni játék és a zenekarban való részvétel könnyed és teljes legyen.

Hangköztan tanfolyam

Tanulmányaid során sokszor találkozhatsz a hangok egymástól való távolságára utaló tanokkal és kifejezésekkel. A hangok közötti távolságok mérhetőek, így el is nevezhetőek, egyszerűen azért, hogy beszélni tudjunk róluk. Csakis azért, hogy a különféle rendszereket megértsd, majd használd azokat a zenéléseid során. A hangköztan ismerete felgyorsítja a tanulásodat és könnyíti a további, még ismeretlen zenei történések megértését. Ez a tanfolyam lassan és érthetően ismerteti meg veled mindazt, amire a hangköztanon belül feltétlenül szükséged lesz, zenéléseid során.

Harmonizáció tanfolyam

A zeneszerzéshez és a dalok feldolgozásához feltétlenül szükséges megismerni a harmóniák játszhatóságát, megváltoztathatóságát. Izgalmas és érdekes feladat egy ismert dal akkordkörének a boncolgatása, bővítgetése, mert értékes megoldások tűnhetnek fel, melyek felhasználhatóak saját dalok megírására vagy a már létező számok átharmonizálására. Ez a tanfolyam egy hosszú utazásra visz el téged mindössze két akkord körül. Különféle elveket és lehetőségeket ismerhetsz meg az utazás során, melyek egyszerűvé teszik azt, amit eddig bonyolultnak gondoltál.

Készségek

A készség valamely összetett tevékenység egyik olyan eleme, amely a gyakorlás során automatizálódott. Gyakori értelmezésben: az ismeretanyag alkalmazásának képessége – a begyakorlottság aspektusából. A muzsikáláshoz sokféle dolog egy időben való megvalósítása szükséges, ezért egy igazán összetett tevékenység. A két kéz egymástól eltérő mozgása, a ritmika, dinamika és akkordkör megvalósítása, a szólamok hangerő aránya és a másik muzsikusra való figyelés, hatalmas figyelmet kíván. Ezeket a teendőket érdemes eleinte különválasztani és külön időt szentelni a gyakorlásukra. Majd amikor már készség szinten valósulnak meg a megismert, begyakorolt dolgok, akkor jöhet a zenében való alkalmazásuk.

Ritmusgyakorlatok tanfolyam

Ez a tanfolyam a ritmika gyakorlásához és olvasásához ad segítséget a legalapvetőbb értékektől kezdve. Az olvasógyakorlatok fejlesztik a figyelmedet és ritmikai szókincsedet. Minden egyes leckében valami egyszerű, de különleges feladat is szerepel, ami érdekessé teszi a ritmusokkal való ismerkedést és foglalkozást.

Technikák tanfolyam

Minden olyan hangszeren, ahol a muzsikus képzi a hangokat (a hang születésénél közvetlen fizikai kapcsolatban van a zenész a hangforrással) rengeteg a hangszer alaphangján kívüli megszólaltatási lehetőség. A blues és a rock zene megkívánja, sőt, megköveteli a különböző utánzótechnikák használatát. A természetben vagy az éneklésben hallott hangok, hangképzések, vibrátók inspirálták a zenészeket a továbblépésre, hogy a hangszeren a "nem létező hangokat" megvalósítsák. A beszédben szereplő mély és magas hangrendű magánhangzók hangképző hangszereken való visszaadása rengeteg változatot, technikát szült és nem hiszem azt, hogy ez a folyamat mára véget ért volna.

A pentaton játszhatósága tanfolyam

A pentaton hangsor az első olyan hangsor, amit improvizációd során használni fogsz. A blues, rock, funky és jazz művelői így vagy úgy, de mind használják az ötfokú hangsort különböző játszhatóságában vagy elgondolásában. A pentatónia ereje talán az időtlenségében rejtőzik, ami képes volt évezredeken át, kultúrákon keresztül is megmaradni és megszólalni akár hagyományos vagy modern zenében is. Ebben a tanfolyamban megismerheted a pentatóniát és megtanulhatod a teljes nyakon kiterjeszteni. Megismerhetsz néhány olyan esetet is, ahol használhatod az improvizációd során.

A hangsorok játszhatóságai tanfolyam

A gitáron egy hangsort számtalan módon el lehet játszani, többek között ezért is különbözik az egyik gitáros játéka a másikétól. Az ujjrendek és a fekvések megismerése újabb ötleteket adnak az improvizációban és a zeneírásban, vagy csak egyszerűen felfrissítik a játékodat.

Dalok

A gitár, illetve a zenetanulás legélvezetesebb része az, amikor magunk vagy mások szórakoztatására eljátszunk egy dalt vagy egy dalrészletet. Felemelő érzés egy ismert dallam vagy egy híres gitár riff megszólaltatása, mely évek óta ott cseng a fülünkben. A "dalok" kategória alatt található leckében különböző szinteken, de viszonylag könnyen elsajátítható gitártémákat és dalkíséreteket ismerhetsz meg, melyeknek tanulása és megszólaltatása nem csak örömet, hanem sikerélményt is okoz.

Népszerű dalok riffjei

A riff kifejezés az 1920-as években terjedt el a muzsikusok köreiben. A szó egy rövidítés, mely angolul így teljes: „rhythmic figure”. Bármi lehet riff, mely többször beismételve bevezetőként, kíséretként, mellék- vagy főszólamként szerepel egy dalban. Rengeteg kezdő gitáros a számára kedves riffek miatt érez motivációt a zenélésre, gyakorlásra. 30 év zenetanulás után én is csak azt tudom mondani, hogy felemelő érzés eljátszani egy népszerű rockdal bevezető témáját és egy pillanatra azonosulni a zenekar gitárosával. Ezekben a leckékben méltán híressé vált gitár riffeket sajátíthatsz el. Néhány leckében az alap riff működésének feltárása után, további inspiráló feladatok várnak Rád, melyek segítséget nyújtanak további rockkíséretek és egyéb szólamok kitalálásában.

Instrumentális dalok

Az ének nélkül megszólaltatott muzsikát instrumentális, vagyis hangszeres zenének nevezzük. A zeneirodalomban számtalan dal íródott gitárra, énekhangra vagy más hangszere, melyeket már kevés gyakorlással egy kezdő gitáros is meg tud szólaltatni. Kétfajta muzsika létezik. Az egyik a rögtönzött, a másik pedig az írott. Az improvizált zene a változást, az írott zene az állandóságot tükrözi. Improvizálni annyi, mint elindulni egy felfedező útra, az előre megírt anyagot lejátszani pedig olyan, mint otthon maradni. Mindkét minőség fontos egy tanuló, illetve egy muzsikus számára. Az "Instrumentális dalok" fejezet az állandóságot tükrözi, mivel ismert dalokat mutatok be gitáron, különböző szinteken más-más variációban. A hangokat és ritmusokat, valamint a kíséreteket lépésről-lépésre, szinte hangról-hangra ismerheted meg, élvezetessé és könnyedé téve ezzel a gyakorlást.

Blues

A muzsikusok között az egyetlen közös nyelv a blues. Improvizálhatósága, állandósága, kötöttsége és kötetlensége teszi autentikus vagy modern zenévé. Ha egy gitáros elmélyed a harmonizációjának végtelen lehetőségeiben, ritmusának és tempójának variálhatóságában, szóló és kíséreti lehetőségeiben, akkor mindent megismerhet, amit a zenélésről és a közös muzsikálásról tudnia kell. A blues alázatot, kimértséget, kifejezői és improvizációs bölcsességet tanít, melyre minden zenélni akarónak szüksége van, ha mind ezt meg akarja valósítani saját zenéjében.

Blues kíséret kezdőknek tanfolyam

Ez a tanfolyam rendkívüli egyszerűséggel és aprólékossággal mutatja be a blues kíséretekhez szükséges fogásokat és azok használatát. Az a tanulni vágyó, aki először fog a kezébe gitárt, a leckék sorai és gyakorlatai közt haladva, megtapasztalhatja a könnyed tanulás élményét és eredményét. A feladatok lépésről lépésre világítanak rá a legfontosabb teendőkre, melyekből szinte egyértelműen születnek meg a leggyakrabban használt blues kíséretek.

Blues kíséret egyszerűen tanfolyam

Egy blues dal lüktetését, karakterét elsősorban a kíséret határozza meg, és ilyen vagy olyan ruhába öltözteti a szólista témáját vagy improvizációját. Már teljesen kezdő gitárosként is érdemes blues kíséretekkel foglalkozni, mert egyszerű játszhatóságuk miatt azonnal létrejöhet a közös zenélés, egy magasabb szinten muzsikáló blues gitárossal is. Ebben a tanfolyamban rengeteg blues kíséret lehetőséget ismerhetsz meg, melyek ha meggyökeresednek benned, képes leszel arra, hogy további saját variációkat találj ki.

Blues kíséret ujjal pengetve tanfolyam

Ebben a tanfolyamban megismerkedhetsz az ujjal pengetett blueskíséretek különféle variációival. A magyarázatok és példák érthetővé teszik számodra mindazt, ami szükséges az egyedüli blues játékhoz. A kétszólamú, ujjal pengetett játékmód első hallásra bonyolultnak tűnhet, de ha külön megismered a szólamokat, nem fog gondot okozni a tanulás és a játék.

Blues intro tanfolyam

Ez a tanfolyam 10 leckében, 124 példával mutatja be a blues és a jazz-blues elő- és utójátékait. A különféle, sokszínű bevezető érdekes és különleges módszerekkel válik érthetővé. A rengeteg példa megnyitja benned is a lehetőségek végtelen tárházát, így te magad is ki tudsz találni újabb és újabb variációkat. A blues és a jazz-blues bevezetők és befejezések fémjelzik a muzsikus felkészültségét, tudását, így már a dal elején megmutatkozik a zenész erős vagy gyenge oldala. Kalandozz el, értsd meg, vagy csak egyszerűen “turkálj” a példák között. Legyél bármilyen szinten technikailag vagy tudásban, csak ajánlani tudom neked ezt a hatalmas példatárat.

Blues improvizáció tanfolyam

A Blues improvizáció tanfolyam módszeresen és egyszerűen bemutatja mindazt, amit az improvizációról feltétlenül tudnod kell. A leckékben rengeteg magyarázat és példa vezet rá a szólóvariációk ritmikai és technikai lehetőségeire. A feladatok egymásra épülnek és apró változásokkal haladnak az egyre bonyolultabb hangzású improvizációs motívumok felé. A fokozatosan nehezedő, de teljesen átlátható példák hatást gyakorolnak az improvizációs gondolkodásodra, és erősen fejlesztik gitártechnikádat, így más stílusokban is könnyen boldogulsz majd a rögtönzéssel. A videók, a hanganyagok, a kották, tabulatúrák és a magyarázatok teljes képet adnak az éppen aktuális feladatról.

Blues improvizáció duplahangokkal tanfolyam

Ha szólóimprovizációra adod a fejed, még nem is sejted, mennyi mindennel kell tisztában lenned. A ritmusok, hangsorok, pengetések és technikák sorai várnak megfejtésre és természetesen gyakorlásra. Mindemellett még ott vannak a hangsorok, játszhatóságok és azok alapvető vagy különleges elképzelései. Riasztó is lehet a tanulmányok elején ennyi mindenről tudni. Van azonban egy nagyon könnyed és vagány játékmód, mellyel a legtöbb blues és rock n' roll gitáros szívesen él, és ez a duplahangos játékmód. Ez a tanfolyam könnyedén vezet Téged be ebbe a játékmódba és hamarosan érezni fogod a hatását magadon. Mindegy, milyen stílus kedvelője, vagy művelője vagy, ez a tanfolyam jót fog tenni a fülednek és a kezednek és nem utolsósorban megalapozod, a "bonyolultabb" stílusokban használatos dupla játékot is.

Blues kör harmonizáció tanfolyam

Ez a tanfolyam lépésről lépésre mutatja be a 12 taktusos blues kör harmóniavázának bővíthetőségét. A magyarázatokból megértheted az egyszerűbb és bonyolultabb behelyettesítéseket, így kedvedre variálhatod a hagyományos és a jazz-blues kíséreteidet.

Blues egyedül játszva tanfolyam

Ebben a tanfolyamban számtalan lehetőséget ismerhetsz meg, hogy miként is játszhatsz egy szál gitáron blues zenét. Nagy előadók zenei mozdulatait, tipikusan gitárosok által használt zenei megoldásokat, praktikákat sajátíthatsz el ezekben a leckékben. A blues dalok lehetőségeit és játszhatóságait átgondolva és továbbfejlesztve, önálló megnyilvánulásaid születhetnek saját blues zenédben.

Rock

A rock elnevezés számtalan irányzatot és stílust foglal magába. Jelen korunk globális népzenéjévé, világzenévé nőtte ki magát, átlépve a korosztályok határain. Egy kezdő gitáros számára talán a legmegfoghatóbb zene, melyet rövid időn belül dalkíséretek és szólók formájában meg tud valósítani. A stílus további tanulásához nagyon nagy türelem és akaraterő szükséges, mert az alaptechnikák, a különböző hangképzési "trükkök" és a tempó növelése, nagyon hosszú időre a gyakorló székhez szegezi a tanulni vágyót.

Rock kísérő ritmika tanfolyam

Mint minden stílus, a rock is hordoz magában tipikus ritmikai elemeket. A stílusjegyek megismerése létfontosságú egy kezdő, de még a haladó számára is, hiszen ezektől lesz a zene éppen olyan, amilyennek lennie kell. Ezek a jegyek több komponensből állnak. A hangszínek, ritmikák, tempók, technikák, harmóniák, hangsorok, zeneelméleti vagy elképzelt lehetőségek végtelen kavalkádja szülte és szüli a mai napig a különböző stílusjegyeket.

Rock riffek tanfolyam

A riff ismétlődő akkordokból, hangzatokból, vagy szimpla hangokból álló rövid zenei történés, amely bevezeti a számot, átvezeti vagy kíséri az énekes és szóló részeket, vagy éppen lezárja a dalt. A különféle rock riffek megismerése, tanulmányozása és kigyakorlása a legfontosabb teendő egy tanuló gitáros számára, hiszen ezek a rövid kis "művek" esszenciálisan tartalmazzák a rock korszakainak stílusjegyeit. A stílusjegyek ismerete pedig nélkülözhetetlen a dalszerzésben, hangszerelésben és a zeneírásban.

Rock improvizáció tanfolyam

Ez a tanfolyam segít megismerni a rock improvizáció alapvető fortélyait. A feladatok és a könnyen érthető magyarázatok a legalapvetőbb technikákra és improvizációs lehetőségekre világítanak rá. A példák megalapozzák vagy bővítik az improvizációs szókincstáradat, fejlesztik a technikádat és a futamgondolkodásodat. A szólópéldák és gyakorlatok egymásra épülnek, így ha következetesen, sorban tanulod őket, könnyedén juthatsz egyre magasabb szintre a rögtönzés terén. Minden lecke egy módszer is egyben, melyet a további tanulmányaid során magasabb szinten is tudsz alkalmazni.

Jazz

A jazz zene figyelmet, alkalmazkodást és folyamatos gondolkodást kíván művelőjétől. Különböző irányzatai más-más zenei szituációk és feladatok elé állítják a tanulókat és muzsikusokat egyaránt. Bármilyen dal alkalmas arra, hogy jazzesen szólaljon meg, feltéve ha a dal feldolgozója tisztában van az alapvető stilisztikai és harmonizációs lehetőségekkel és variációkkal. A gyakran bonyolultnak tűnő harmónia sorok és szólók mögött egyszerű tanok, elvek húzódnak meg, melyeket bárki megérthet és alkalmazhat saját muzsikájában.

Jazz kíséret tanfolyam

Ebben a tanfolyamban megismerheted az egy szál gitárral történő kísérés alapjait és továbbmutató irányait. Úgy vezetem be a tanulót a legegyszerűbb akkordformák és ritmizálások, az összetettebb és bonyolultabb kísérési, valamint az alapvető harmonizálások világába, hogy mindvégig megmarad az egyszerűség érzése. Érthető és következetesen felépített tanokat ismerhetnek meg a jazz kíséreti stílusok iránt érdeklődők, a sétáló basszus alapjairól és megvalósításáról, egy gyakran használt akkordkör (Autumn Leaves) felhasználásával. Ajánlom ezeket a leckéket tanulóknak és pedagógusoknak egyaránt.

Jazz-blues kíséret tanfolyam

Ez a tanfolyam bemutatja mindazt, amit a jazzblues kíséretekről feltétlenül tudnia kell egy gitárosnak. A legegyszerűbb blues körtől elindulva követhető és érthető gyakorlatokkal mutatom be a ritmizációs és harmonizációs kíséreti lehetőségeket és formákat. Egy leendő jazz-gitáros első stílus-tanulmányai legjobb, ha a jazz-blues felé irányulnak. A szerkezetet, formaiságot a jazz zenére jellemző tipikus ritmikai megoldásokat - nem is beszélve az átharmonizálás tudományáról - ez a stílus képes a legjobban a tanuló elé tárni. Minden leckét egyaránt ajánlok középhaladó és haladó gitárosoknak új ismeretek megszerzésére vagy a már meglévő idevonatkozó tudás elmélyítésére, bővítésére.

Jazz improvizáció tanfolyam

Ez a tanfolyam a jazz zenékben gyakran használt akkordfordulatokra játszott improvizációs gondolkodásmódokról szól. Érthető magyarázatok és módszerek segítenek megérteni a bebop stílusra jellemző szólófordulatokat és akkordkövetéses játékokat. A példák fejlesztik a gyors gondolkodást és rengeteg megoldást mutatnak arra, hogyan is lehet szólisztikusan is megformálni az 1-6-2-5 akkordkapcsolatot. A leckesorozat egyben pattern (minta) gyűjteményként is szolgálhat, melyből felfrissítheted az improvizációs szókincsedet.

Bossa

A Brazíliából származó bossa-nova könnyed és nagyon hálás műfaj, mivel rendkívül egyszerűen játszva is meg lehet teremteni annak eredeti hangulatát. A bossa-nova a lelassított szamba és a jazz fúziója.

Jellegzetes lüktetését a nyújtott, éles, illetve szinkópás ritmusok váltakozása adja. A ritmushangszerek monotóniája, a gitár változatos ritmikája felett pedig az ének andalító, szabad érzettel és bonyolult dallamvezetéssel szólal meg.

Bossa-nova kíséret tanfolyam

Ez a tanfolyam ismert brazil dalok akkordkörein keresztül ismerteti meg veled a bossa nova stílust. A tipikus akkordfogások és a dalok köreinek megismerése mellett minden lecke tartalmaz valami teljesen új játszhatóságot, ritmus és akkordfűzési megoldást. Ajánlom figyelmébe minden közép és haladó gitárosnak ezt a leckesorozatot függetlenül attól, hogy milyen stílust játszik.

Edzéstervek

Gyakran álltak már diákok elém azzal a kéréssel, hogy állítsak össze számukra „edzéstervet”, vagy azzal, hogy „teljesen kezdőként milyen sorrendben haladjak”.

A már megszerzett ismeret megtartásához, és (vagy) az újabbak megismeréséhez valóban koncepcionálisan kell gyakorolni. Ha a gyakorlás nem megtervezetten, jól kitalálva történik, akkor bizony egyre csak nő a vállunkon a teher, hogy mit is kellene tudnunk, vagy mit nem szabadna elfelejtenünk.

Létezik a zenetanulásban egy egyszerű gyakorlási módszer, mely mindenkinek beilleszthető az időbeosztásába. Ez pedig a mindennapi 1-2 percben való teljes figyelmű gyakorlás. No persze az 1-2 percet lehet 4-5 percre is növelni, sőt, naponta többször is be lehet ismételni, még extrém helyeken is.

Főként úgy, ha nagyon érdekes és izgalmas feladatokat és iránymutatásokat kapva kell elvégezned. Ezt a célt szolgálják az alábbi edzéstervek.

A gitár elsősorban harmóniahangszer, ezért érdemes az akkordok útján elindulni, majd ezután továbbhaladni a hangsorok útján. Ha több időd van a gyakorlásra, egyszerre is haladhatsz mindkét úton.

Az akkordok útján

Ha elindulsz az „akkordok útján”, és megfogadod a gyakorlásra vonatkozó tanácsokat, akkor különösebb gond nélkül elsajátíthatod az alap- és a gyakran használatos akkordokat, megismerheted a transzponálás „jótékony hatásait” és kifejlesztheted a pengetési mozdulataidat. Minden héten egy-egy újabb egyszerű feladatot ismertetek meg Veled, és ez majdnem olyan lesz, mintha gitártanárhoz járnál. Egy olyan gitártanárhoz, akinek ugyan számot nem tudsz adni a megtanult dolgaidról, de ennek ellenére pontosan tudja, mire van szükséged, ha akkordozásra adod a fejed. A 12 hétre való anyag összeállításánál az egyszerű megvalósíthatóság elvét követtem abban a szellemben, hogy a teendő elvégzése után maradjon időd az önfeledt gitározásra vagy éppen a más irányú tanulmányok fojtatására is.

A hangsorok útján

Sokan úgy gondolják, a hangszer-, illetve a zenetanuláshoz, muzsikáláshoz elengedhetetlen a végeláthatatlan hangsorok megismerése és bemagolása. Részben igazuk is van, hiszen a hangsorok alapvető ismerete nélkül szinte lehetetlen az improvizáció. De gondolkozzunk el egy kicsit ezen a kijelentésen! Vajon egy szavaló művésznek értenie kell a versíráshoz? Ugye egyetértünk abban, hogy a szavaló, vagyis az előadó művész nem költő, ezért nem kell járatosnak lennie a költészet tanaiban. Ugyanez áll fenn a könnyűzene különböző irányzatait művelőknél, akik a reprodukálás művészetét űzik. A hagyományos népzenét játszó muzsikusok, akik nem teremtik, hanem inkább őrzik az elmúlt idők dalait, zenéit, nem a hangsorok ismereteire építik tudásukat, hanem a kész dalokra. Az énekzenekarok, kórusok, vagy szólisták sem merülnek el a hangsorok tanaiban, gyakran a legkisebb mértékben sem. A betanult muzsikához tehát semmilyen hangsorismeret nem szükséges, hiszen az előre elkészített, valaki által megírt mű reprodukálása nem igényel hangsorismeretet. Egy komolyzenei darab megszólaltatásához sem az akkordokról, sem a hangsorokról nem kell tudnia az előadónak semmit. Muzsikálni tehát lehet minden komolyabb elméleti tudás nélkül, de a zenélésnek van egy-két olyan területe, ahol nélkülözhetetlen a hangsorok köré épült rendszerek megismerése. Ez a két alapvető terület az improvizáció és a zeneszerzés. Ebben a két ágazatban nélkülözhetetlen a hangok sorba rakhatóságainak ismerete.

A blues kíséret útján

A blues zene mentén haladva rengeteg mindent megtanulhatsz, feltéve, ha nem elfogultan, hanem inkább nyitott szívvel és tiszta elmével veted bele magad ebbe a stílusba. Ha egy stílust kiszemelsz magadnak, kezdd annak megismerését a kíséreténél! Miért pont a kíséretnél? A válasz nagyon egyszerű, ugyanis a kíséretet hamarabb meg tudod jól valósítani, mint a stílushoz tartozó szóló improvizációs játékot. A másik érv az, hogy a szóló közben lüktetnie kell benned a kíséretnek, melyet ha nem tudsz eljátszani, nincs minek lüktetnie. Kíséretből egy stíluson belül is rengeteg fajta létezik. Monotonitása vési beléd a stílus érzetét, mely nélkül nem igazán tudsz jókat játszani. A kíséret közbeni apró szólisztikus kitörésekből születnek meg a taktusokat és teljes köröket átívelő szólók. A kíséretek tanulása közben szinte észrevétlenül alakul ki benned a szimpla vagy dupla hangokkal való improvizálás igényessége. A különféle kíséretek megismertetik veled a ritmus- és a harmonizációs lehetőségeket, melyek más és más módon öltöztetik fel a dal főtémáját vagy improvizációját. Ez az edzésterv segít Neked megismerni vagy éppen rendszerezni az alapvető blues kíséreti és szólóimprovizációs tudnivalókat. Indulj el a blues útján és tapasztalni fogod a rendet és a játékbiztonságot. Összegezd tudásodat és ismerj meg újabb lehetőségeket!

A blues szóló útján

Függetlenül attól, hogy milyen stílusban kötelezted el magad, jól teszed, ha elindulsz a blues szóló improvizáció útján. Ebben a muzsikában már jól szólhat a nagyon egyszerű felépítésű és technikájú játék is, ezért nagy sikerélményt ad a kezdő gitárosoknak és kellőképpen csitítja a haladókat, kik már jártasabbak ezen a területen. Tudnod kell azt is, hogy egy jó rock improvizációhoz szinte nélkülözhetetlen a blues muzsika ismerete. A jó improvizációhoz sok mindent kell tudnia egy hangszeresnek. Ha rálépsz a tanulás útjára, készülj fel arra, hogy türelmesnek, lassúnak, alaposnak és kitartónak kell lenned. Meg kell ismerned néhány hangsort és technikát, hangsor-játszhatóságokat, formai és gondolkodásbéli alapelveket.