Edzéstervek » A hangsorok útján

Sokan úgy gondolják, a hangszer-, illetve a zenetanuláshoz, muzsikáláshoz elengedhetetlen a végeláthatatlan hangsorok megismerése és bemagolása. Részben igazuk is van, hiszen a hangsorok alapvető ismerete nélkül szinte lehetetlen az improvizáció. De gondolkozzunk el egy kicsit ezen a kijelentésen! Vajon egy szavaló művésznek értenie kell a versíráshoz? Ugye egyetértünk abban, hogy a szavaló, vagyis az előadó művész nem költő, ezért nem kell járatosnak lennie a költészet tanaiban. Ugyanez áll fenn a könnyűzene különböző irányzatait művelőknél, akik a reprodukálás művészetét űzik. A hagyományos népzenét játszó muzsikusok, akik nem teremtik, hanem inkább őrzik az elmúlt idők dalait, zenéit, nem a hangsorok ismereteire építik tudásukat, hanem a kész dalokra. Az énekzenekarok, kórusok, vagy szólisták sem merülnek el a hangsorok tanaiban, gyakran a legkisebb mértékben sem. A betanult muzsikához tehát semmilyen hangsorismeret nem szükséges, hiszen az előre elkészített, valaki által megírt mű reprodukálása nem igényel hangsorismeretet. Egy komolyzenei darab megszólaltatásához sem az akkordokról, sem a hangsorokról nem kell tudnia az előadónak semmit. Muzsikálni tehát lehet minden komolyabb elméleti tudás nélkül, de a zenélésnek van egy-két olyan területe, ahol nélkülözhetetlen a hangsorok köré épült rendszerek megismerése. Ez a két alapvető terület az improvizáció és a zeneszerzés. Ebben a két ágazatban nélkülözhetetlen a hangok sorba rakhatóságainak ismerete.

Az edzésterv során minden héten új edzési útmutatót kapsz, melyeket ezen az oldalon találsz, és amiket emailen is elküldünk Neked.
Az edzésterveket csak klubtagsággal érheted el. Ha klubtaggá válsz, akkor elérheted a GitárTanfolyam 216 leckéjét és közel 2000 feladatát, továbbá tanári segítséget is kérhetsz a leckék végén, valamint edzéstervekben vehetsz részt, amiben folyamatos útmutatást és motivációt kapsz. Miért kell előfizetni?
Ha már előfizettél klubtagságra, jelentkezz be »