Alapok » Akkordjáték tanfolyam »

Akkordváltás

Zenélés közben soha nem érezhetjük a hangszer technikai nehézségeit. Úgy kell játszanunk, mintha nagyon is egyszerű dolgokat művelnénk, és ezt valóban így is kell éreznünk.

A gitáron pontosan akkordot váltani nem a legegyszerűbb dolog, hiszen nincs semmilyen a hangszerbe beépített technikai könnyítés. Az akkordok csak addig szólnak, amíg fogod őket, és ha nem váltasz gyorsan, akkor élvezhetetlen, zavaros, szaggatott lesz a játékod.

A zongoránál a bontásokat, váltásokat megkönnyíti a pedál használata. A gitáron sajnos villámgyorsnak kell lenned két akkord között, bár a nem professzionális gitárosok körében szinte egy stílus nőtte ki magát, ami az akkordok nehézkes váltása miatt született. Ez a stílus nem tanítandó, így ne keresd a szakirodalomban.

Kezdőként nekem csak annyi tanácsot adott a tanárom az akkordok gyors váltására, hogy gyakorolni kell. Valóban, ez így is van. De azért van ennél egy kicsit több is, mégpedig az, hogy hogyan gyakoroljunk.

Ebben a leckében megtanulhatod az akkordok váltását, ami egy kezdő (sokszor haladó) gitáros számára a legtöbb gyakorlást feltételezi. Megismerhetsz egy módszert, ami megtanítja irányítani az ujjaid, ezzel megspórolva rengeteg időt, amit további dolgokra is fordíthatsz.

Az akkordváltás módszertana három részből áll, melynek tanulmányozása és próbálgatása után a legkisebb nehézség nélkül, bármilyen akkordkapcsolat egyszerűnek fog tűnni.

Ezt a leckét csak klubtagsággal érheted el. Ha klubtaggá válsz, akkor elérheted a GitárTanfolyam 216 leckéjét és közel 2000 feladatát, továbbá tanári segítséget is kérhetsz a leckék végén, valamint edzéstervekben vehetsz részt, amiben folyamatos útmutatást és motivációt kapsz. Miért kell előfizetni?
Ha már előfizettél klubtagságra, jelentkezz be »