Készségek » Technikák tanfolyam »

Crunch pengetés

Az alappengetés megtanulása után jó néhány érdekes húrmegszólaltatás vár még rád. Rendkívül sokféleképpen lehet hangokat kicsalni a húrokból.

Sokan úgy gondolják, hogy a „jó” gitárhangot az erősítő és a hangszer állítja elő. Sajnos ez nem egészen így van. Ugyanaz a gitár, effekt és erősítő összeállítás különböző hangot produkál más-más gitáros kezében, vagyis mind a két kéz nagy szerepet játszik a gitár hangszínében. A hang a pengetésre születik, így hát a hangkép itt alakul ki legelőször.

De vajon milyen a jó pengetés? Ez attól függ, hogy éppen milyen stílust játszol vagy milyen hangkép tetszik neked a legjobban. Sokféleképpen pengethetsz. Erősen, gyengéden, körülbelül, koszosan (kakofon), ímmel-ámmal, lassan vagy gyorsan, felhangosan, különböző technikával, újjal vagy körömmel. Te döntesz a hangzásod felől. Még a pengető anyaga is sokféle lehet (Brayen May pl. érmével penget). Ismerd meg a pengetések fajtáit, amiből válogathatsz a zenéléseid során!

Ebben a leckében egy úgynevezett „koszos” pengetésfajtát tanulhatsz meg. Megtudhatod a leckéből azt is, hogy egyetlen fogott vagy üres húros hangból hogyan lehet előcsalni a sípolós hangokat.

Ezt a leckét csak klubtagsággal érheted el. Ha klubtaggá válsz, akkor elérheted a GitárTanfolyam 216 leckéjét és közel 2000 feladatát, továbbá tanári segítséget is kérhetsz a leckék végén, valamint edzéstervekben vehetsz részt, amiben folyamatos útmutatást és motivációt kapsz. Miért kell előfizetni?
Ha már előfizettél klubtagságra, jelentkezz be »