Alapok » Ráadás »

Gitáreffekt

A kezdő gitárosok, kik azonnal az elektromos gitárt célozzák meg tanulóhangszernek, nagy érdeklődést mutatnak a különféle effektek iránt. Gyakran a tanulás nem is áll másból, mint a megvásárolt szerkezet állítgatásából, nyomogatásából.

Bizony egy kezdő számára rengeteg izgalmas dolgot rejt magában az eszközök megismerése, felfedezése. A különböző stílusokban használt torzító effektek megszólaltatása és keverése más hatásokkal valóban érdekes dolog nem csak egy kezdőnek, de még egy profi muzsikusnak is. Érthető is, hiszen a jól használt effekthang csodákat képes tenni egy-egy zenei gondolattal, akár rock, vagy akár modern jazz zenéről van szó.

Az effektek hangjairól, hangzásairól nem érdemes beszélni, de még olvasgatni sem. Minden esetben csakis a meghallgatás az egyetlen, mely képes meggyőzni, vagy éppen eltántorítani egyes gyártók termékeiről.

Léteznek erősítők, sőt még gitárok is, melyek fel vannak szerelve kisebb-nagyobb effektparkokkal. Járd tehát a hangszerboltokat, vagy fellelhető hangszerkiállításokat, ahol alkalmad van találkozni effektekkel és ha kéred, be is tudják mutatni Neked ezeket az eszközöket. Az interneten is rengeteg tesztet és véleményt találhatsz ebben a témában.