Alapok » Ráadás »

Gitárhúrok

A húrok rögzítése damilhúroknál hurkolással történik, a fémhúrokon aprócska fémhenger (dió) szolgál a beakasztásra. Alsó és felső satus elektromos gitároknál nincs szükség a dióra, hiszen az alsó húrlábnál minden egyes húr rögzítésére egy kis satu szolgál. A fej nélküli gitárokra pedig mindkét oldalon feldiózott húrokat gyártanak.

Minden húrfajtának vagy eltérő számozású, márkájú húrnak más a húzása, vagyis az az erő, melyet felhangolt állapotban a hangszerre gyakorol. Ezt figyelembe kell venned, mikor lecseréled az elhasznált húrjaidat egy másik készletre. A nagyobb húzású húrnál a nyak előre, a kisebbnél pedig (ha a nyakmerevítő pálca jól be lett állítva) hátrafelé görbül. A nyak merevítését elektromos gitároknál Te is be tudod állítani. A nylon húros gitároknál erre nincs szükség, mert a nyak legyártásánál ügyelnek a húrok ellenfeszítésére is, de a műanyag húrok húzóereje nem különbözik annyira, mint a fémeké.

Egyelőre bőven elég ennyit tudnod a húrokról. A további ismereteidet a saját tapasztalataidból fogod összegyűjteni. Kísérletezz bátran a húrokkal és figyeld azok hangzásait, kényelmét, hogy egy időre a lehető legjobbat használd, mely segít és inspirál a játékban.