Készségek » Technikák tanfolyam »

Húrfojtás

Minden szabadon zengő hangszeren való játéknál nagy gondot kell fordítani a szabadon maradt húrok fojtására. Azok a húrok, melyeken éppen nem játszunk, búgnak, zengenek játék közben és nem kívánatos hangzást eredményeznek.

Gondoskodni kell tehát az oda nem való hangok elnémításáról. A szabadon zengő hangszerből minden gond nélkül ki tudsz csikarni valamilyen, a hangszerre jellemző hangot. Ezek a kordofon, vagyis húros és membrafon, azaz membránnal megszólaló ütős hangszerek, dobok.

Nézzünk néhány példát, hogyan is történik a különböző hangszereknél a fojtás. A zongora bonyolult ütő és fojtó mechanikával van ellátva, ezért a muzsikusnak nem kell a némítással foglalkoznia. Ha felengedi a billentyűt, elnémul a hang. Dobok: Ha nem kívánt a hosszú lecsengésű dobhang, akkor azt különböző módokkal oldják meg a dobosok. Fojtógyűrű a bőrön, papírzsebkendő a bőrre ragasztva, hangolással való fojtás, pokróc a lábdobban és kézzel való dempfelés. A cintányérok (idiofon) nem kívánt csengéseit is lehet csillapítani a különböző helyekre ragasztott szigetelőszalaggal. Valamint sokszor látjuk a dobosoktól, hogy a beütőcint (crash) kézzel némítják el.

Ha mindezt figyelmen kívül hagyjuk (mint ahogy az amatőr zenekarokban), bong, búg és cseng minden, és kihámozhatatlanná válik a közlendő muzsika.

A pengetős hangszereknél sajnos lényegesebben bonyolultabb létrehozni a némításokat, hiszen erről minden pillanatban a hangszert kezelőnek kell gondoskodnia. Meg is keseríti ez a tanuló éveket, hiszen ahelyett, hogy játszanánk, meg kell tanulni „nem játszani”. Van egy-két trükk ugyan, amivel levehetünk némi súlyt a vállunkról (a leckében szó lesz ezekről is), de nem úszhatjuk meg a valódi fojtások begyakorlását (sajnos).

Ebben a leckében megtanulhatod, hogyan fojtsunk jobb és bal kézzel és miként alkalmazzuk ezeket játék közben. Kiderül az is a leckéből, hogy a rock gitárosok hogyan tudják olyan széles, nagy mozdulattal eltalálni a megszólaltatni kívánt húrt. Valamint megismerhetsz még egy „harapós” hangindítást is, ami érdekes eleme a rock és blues szólózásnak. Rock és funky alapgyakorlatokat tanulhatsz meg, hogy később, a stílusokat elemző leckéknél már ne kelljen foglalkoznod a technikával.