Alapok » Hangszerkezelés tanfolyam »

Kéztartás

KéztartásMinden hangszer megkövetel egyfajta, a mindennapokban nem használt kéztartást. Kompromisszumot kell kötnünk azzal, hogy mit igényel a hangszer és nekünk mi a természetes és kényelmes.

A gitár kéztartása nem sokat változott az elmúlt száz évben. A pozíciók megmaradtak, de a hangszer és az elektromos technika fejlődésével újabb és újabb fogások, tartások alakultak ki. A zenét tulajdonképpen nem érdekli, hogy hogyan tartod a kezed, ha jól megszólalnak a hangok, ha zeneiesen és ízlésesen játszol, akkor úgy fogdosod a hangszered, ahogy csak akarod. De a kezdeteknél mégis meg kell tanulnod az alaptartást, mert ez fog később a te igényeid szerint módosulni, változni, átalakulni.

Rengeteg problémával jönnek hozzám gitárosok a kéztartás illetően. Nem gyorsul a kezük, fekvésváltás problémák, új stílust tanul és nem érzi jól magát technikailag, túlságosan szorít és ettől fáj a keze, nagyon rövid távokat tud csak átérni, kibicsaklik az ujja és így beleér a húrokba. Nehezen mennek az akkordfogások, merevek az ujjak, görcsben a csukló.

A rossz tartás sok problémát szül. Érdemes az elején figyelni a kezeidet és megszelídíteni őket, hogy nekik is és neked is jobb legyen a zenélés.

Ebben a leckében háromféle kéztartást tanulhatsz meg és azt is megtudod, hogy melyiket hol érdemes vagy hol kell használni. A széles fogásokra tanácsokat találsz, amiből kiderül, hogy nem is olyan ördöngösség nagy távolságokat átfogni.

Ezt a leckét csak klubtagsággal érheted el. Ha klubtaggá válsz, akkor elérheted a GitárTanfolyam 216 leckéjét és közel 2000 feladatát, továbbá tanári segítséget is kérhetsz a leckék végén, valamint edzéstervekben vehetsz részt, amiben folyamatos útmutatást és motivációt kapsz. Miért kell előfizetni?
Ha már előfizettél klubtagságra, jelentkezz be »