Elmélet » Elméleti alapok tanfolyam »

Kottaismeret

KottaismeretMiért jó ismerni valamilyen szinten a kottát, vagy ahogy a spanyolok nevezik, az írott zenét (musica escrita)?

Talán az ő kifejezésükből rögtön világossá válik a kérdés, hiszen minden, ami leírható, az el is olvasható.

Egy dalszöveget vagy egy verset kétféleképp tudsz befogadni. Olvasva vagy hallgatva. Ha szakmailag mélyebbre ásnánk magunkat abban a kérdésben, hogy melyik az egyszerűbb, valószínűleg egyensúlyba kerülne a két dolog.

Gondolj bele: tanulsz egy kíséretet vagy egy szólót, aminek megvan a hanganyaga. Kapcsolgatod ide-oda a hanghordozót, hogy teljes képet nyerj a kiszemelt zenei anyagról. Ez nagyon hasznos dolog, mert fejlődik a hallásod és a figyelmed.

Egy másfajta figyelem élesedik, ha kódokat kell megfejtened. A zene leírása és elolvasása (ahogyan a beszédé is) nem más, mint egyszerű kódolás és megfejtés. Sajnos az általános iskola ének-zene óráin nem csak a „megszégyenítő” kötelező éneklést, hanem a kotta megértését is sikerült megutálni, így nehéz elfogadni azt, hogy egy zenét tanulónak nem csak hallás után, hanem olvasással is érdemes (sokszor így gyorsabb) megtanulni dolgokat.

Mindent összevetve, ha csak a hallásoddal akarsz tanulni, fejlődni fogsz, de ha a szemeddel is képes vagy befogadni, még gyorsabban jutsz előre. Ne ijedj meg, nem arról van szó, hogy folyékonyan kell megtanulnod olvasni a zenét, hanem arról, hogy legalább úgy értsd a hangok és a ritmikák lejegyzését, mint egy első osztályos gyermek a betűkét és a számokét.

A zene lejegyzése logikus, kikövetkeztethető, kiszámolható, így a legapróbb információval is elindulhatsz. Például, ha tudod egy hang helyét a kottában, akkor az összes hang helyzetét megtudhatod egyszerű lépkedésekkel. A betűk olvasása, írása nem ilyen egyszerű, hiszen nem logikus. Hiába tanítod meg valakinek az A betűt, attól még nem fogja tudni a B-t.

Egyszerű elsajátítani a zene olvasását és azt hiszem, hamarabb fog sikerülni kottából megérteni és lejátszani egy blues vagy egy rock szólót, mint hallás után megtanulni.

Ebben a leckében eloszlatom azt az általános félelmet, ami kezdőként valószínű benned is lappang a kottaolvasást illetően. A lecke megtanulása után (és közben) garantáltan nem fogsz idegenkedni a lapról olvasástól és azt fogod érezni, hogy ha folytatnád ezt a vonalat (és folytathatod is), semmilyen bonyolult és létrehozhatatlan dologgal nem találkoznál ebben a tudományban.

Ha nem olvastál még kottát, akkor minden természetesnek fog tűnni, ha pedig tanultál már, de nem értetted, akkor itt nem lesz mit nem értened. A leckében zenei kísérettel is együtt játszhatsz, ami izgalmassá teszi az olvasást.