Alapok » Akkordjáték tanfolyam »

Transzponálás

Transzponálás vagyis áthelyezés. A gitáron rendkívül egyszerű a hangnemek és az akkordok áthelyezése, ezért tulajdonképpen nevezhetjük transzponációs hangszernek.

Amikor megtanulsz egy akkordot lefogni a hangszereden, nem egy, hanem 12 harmóniát ismertél meg és ugyanígy van ez a skálák, futamok esetében is. Sok tanulónak jelent gondot az áthelyezés, mert nem gitárszerűen gondolkoznak, hanem csak a lejátszott hangokat látják, és ez nem engedi továbblépni őket.

A fúvósok és a zongoristák irigyelnek bennünket, mert minden gond nélkül képesek vagyunk egy kíséretet vagy szólót gyakorlás nélkül más hangnemekben is eljátszani. Gondolj bele abba, hogy egy szaxofonos, miután megtanult egy motívumot, még nincs is túl a gyakorlás nehezén, ugyanis az igazi munka még hátravan. Vagyis 11 hangnemben kell még ugyanazt kidolgoznia. Ehhez képest bizony nekünk szinte semmi dolgunk nincs a gitáron és mégis sokan félnek a transzponálástól.

De vajon mire is jó ez a transzponálás? A gitáron csak néhány akkordot tudsz megfogni alaphelyzetben és az akkordfűzés szabályait is csak áthelyezéssel tudod érvényesíteni a hangszeren. Az alapakkordjaink megsokszorozódnak és a kedvenc dalaid megtanulásához nem kell végtelen akkordtáblázatokat bújnod, hogy megtaláld az egyszerű alapfogásokból eredő harmóniákat.

Ebben a leckében megismerheted a transzponálás gitáron alkalmazott gyakorlati logikáját és megértheted azt, hogy miként lehet egy akkordot több helyen is lefogni. A példákban megfigyelheted és megtanulhatod, hogyan szólhat egy akkordmenet többféleképpen. A leckében feladatot is találsz, amivel leellenőrizheted a tudásodat.

Ezt a leckét csak klubtagsággal érheted el. Ha klubtaggá válsz, akkor elérheted a GitárTanfolyam 216 leckéjét és közel 2000 feladatát, továbbá tanári segítséget is kérhetsz a leckék végén, valamint edzéstervekben vehetsz részt, amiben folyamatos útmutatást és motivációt kapsz. Miért kell előfizetni?
Ha már előfizettél klubtagságra, jelentkezz be »