Alapok » Ráadás »

Zenekari tanácsok 2.

Saját dalok betanulásánál érdemes alapot készíteni az elképzelésről, mert így az egyéni felkészülés is egy próba lehet. Egyszerű alapra gondolok: szóljon a felvételen csak egy dob és egy akkordhangszer. Ezzel a két hangszerrel már érzékeltetni lehet a dal lüktetését és részeit. Így könnyen világossá válik és rögzül a dal szerkezete és felépítése.

A zenei segédalapokat az internetről legálisan és ingyenesen letölthető programokkal könnyen el lehet készíteni. A dob egyszerű szólamait és alapvető lehetőségeit néhány perc alatt bárki megértheti és megtanulhatja. Néhány információ a stílusjegyekről, a dobszerelés egyes hangszereiről és máris indulhat a kísérletezés.

Na, persze a cél nem az, hogy bonyolult grove-okat és dobszólókat szerkesszünk, hanem csak annyi, hogy az elkészített alap segítsen az adott dal megtanulásában. Ahogy a dobot, úgy a basszust és egy akkordhangszer szólamát is elkészítheted magad. Néhány összefüggést és alapszabályt kell csak megismerned és használható segédanyagot tudsz létrehozni. Érthető módszerekkel könnyebb megtanulni ezeket a dolgokat, mint azt valaha is gondoltad volna. Az „egy szál gitár”-ral felvett alap is komoly segítséget nyújthat a felkészülésben. A különböző dinamikai és lüktetési technikák, az egyszerre 2-3 szólam (basszus-akkord-szóló) megjelenítése tökéletesen alkalmassá teszi a hangszert egy dal hangulatának visszaadására.

Amikor azt mondom, hogy „felvétel”, akkor ne gondolj nagy dologra. A magnód mikrofonjával, diktafonnal vagy a mobiloddal rögzített hanganyag éppen olyan megfelelő és használható lehet, mint a letölthető egyszerű stúdióprogramokkal elkészített felvétel.