Alapok » Akkordjáték tanfolyam »

Akkordtáblázat

AkkordtáblázatA gitártanulás első lépcsőfoka az akkordfogások elsajátítása, ebben segít neked ez a részletes akkordtáblázat.

A legfontosabb alapharmóniákat ábrákról vagy képekről érdemes megtanulni anélkül, hogy bármit is tudnál az éppen megtanulandó fogásról. Az akkord fogását párosítod a nevéhez és kész. Ezzel megtettél mindent, amit egy kezdőnek az akkordokra vonatkozó tanulmányaiban meg kell tennie.

Eleinte pusztán a nevük szerint alkalmazod majd a fogásokat (dalok, zenekari szólamok fölé írt akkordjelölések), s játszod őket a megfelelő helyekre egy adott dalban.

Tanulj meg hetente mindössze két-három akkordot, majd keress olyan dalokat, melyekben használni tudod őket, így nem fogod elfelejteni a már megtanult formákat.

Nem fontos sietni a formák tanulásával, mert már négy-öt akkorddal is jókat lehet zenélni. A későbbiekben pedig, amikor már más alapelvek szerint használod a harmóniákat, szükséged lesz tanulási módszerre is, mert a még rád váró néhány ezer formát nehéz lenne kívülről megjegyezni.

Az akkordtáblázatban látható képeket abból a szemszögből készítettünk, ahogyan gyakorlás közben látod a kezed. A táblázat grafikusan ábrázolja a fogólapot hasonló szögből, de még jobban a szemed felé fordítva azt. Az első vastag vonal a felső húrlábat jelöli. A vízszintes vonalak a bundok, a függőlegesek pedig a húrok, bal oldalon a legvastagabb E húrral.