Alapok » Hangszerkezelés tanfolyam »

Gitártartás

GitártartásEgy hangszer formájának mindig idomulnia kell az ember alakjához. Ha a hangszer készítője nem gondol erre, a nehéz tartás vagy az ergonómiai szabályok figyelmen kívül hagyása miatt nem lesz sikeres a konstrukciója. Azonban hibába tökéletesen tervezett a hangszer, ha azt nem jól fogjuk meg és rosszul tartva próbálunk rajta játszani.

Rengeteg jó tartás van és ugyanannyi rossz is. A helytelen tartás technikai nehézségeket, fájdalmat (nem lelki, hanem testi, bár ha nem tudsz miatta gyakorolni, még lelki is lehet), sőt, komoly ízületi betegségeket és elváltozásokat is okozhat. Ha jól tartod a hangszert, akkor az kényelmessé, kezelhetővé válik és nem lesz káros az egészségedre.

Foghatod a hangszert alacsonyan, magasan, előre vagy hátra döntve, fektetheted a térdedre vagy teheted a földre és játszhatsz vele lábbal (Magyarországon van ilyen is), de a kezdő korszakodban ismerd meg a „természetes” alaptartást. Indulj ki ebből és ha már beindult benned a zene, tartsd, ahogy akarod.

Ebben a leckében megismerheted a rock, jazz és klasszikus gitártartásokat és megtudhatod, melyiknek mi az előnye és hátránya. Tanácsokat kapsz a gyakorló tartásra, hogy minél többet tudjál gond nélkül a hangszered mellett ülni.