Alapok » Hangszerkezelés tanfolyam »

Gitártartás

Gyakorló tartás (elektromos gitár)

1. Helyezd a képen látható pozícióba a gitárt. Húzd magadhoz a hangszert és találd meg az egyensúlyát. Egyenesen ülj és próbáld leereszteni a vállad.

2. A jobb kezed alkarja a gitár lecsapott részén pihenjen. A hangszert ezzel a fogással rögzítjük. A gitár nyakát ne húzd túl közel, de ne is nyomd el nagyon magadtól és mutasson kissé fölfelé. Bal kéz tartása összetettebb, ezért azzal külön a Kéztartás című leckében foglalkozunk.

Nagyon fontos, hogy a jobb vállad le legyen eresztve, mert a lapockád fölötti izom a rossz tartás végett állandó feszítés alatt van és később ez nagyon erős fájdalmat okozhat (saját tapasztalat). A jobb kéz tehát természetes tartásban készüljön a pengetésre. Ezzel a hangszertartással órákig tudsz majd gyakorolni és nem erednek belőle technikai nehézségek, akadályok.

A következő képeken a toplistás rossz tartásokat láthatod. Némelyik nevetséges, de amikor a diákjaim elfeledkeznek magukról (ha hagyom), sokszor lebuknak az otthonról hozott gátlástalan testtartásokkal. És fölteszik az ártatlan kérdést: „Nem tudom, miért nem megy, pedig annyit gyakoroltam…”