Jazz » Jazz-blues kíséret tanfolyam »

Jazz-blues kíséret 1.

1. feladat

A blues tanulmányokat a jazzben Bb hangnemben érdemes elsőként elkezdeni. Ennek oka a különféle jazz-zenében használatos fúvós hangszerek alaphangolása. Értsd ezalatt azt, hogy a fúvós hangszer művelője bizonyos hangnemeket jobban szeret (Bb, Eb, F), így pusztán miattuk ezeket a hangnemeket részesítjük előnyben. Természetesen minden hangnemben kell tudnia egy profi muzsikusnak bluest játszani, de azt hiszem, hogy a gitáron való könnyű transzponálhatóság miatt ez nem fog gondot okozni. A fúvósoknál már nem ilyen egyszerű a helyzet. Nekik ugyanis minden hangnemet külön meg kell tanulniuk, és ez bizony hosszadalmas, kemény feladat, amit a gitárosok jóformán nem is ismernek.

Az első három akkord tehát a Bb blues első, negyedik és ötödik fokára eső dúrszeptim akkordok. Ezzel a három hangzattal már stílusosan meg tudod szólaltatni a jazzblues-t. A három akkord két fogással jöhet létre. Az első fok az E-húrról, a negyedik és az ötödik fok pedig az A-húrról indított formával szólal meg.

Gyakorold ki ezt a két formát a videón látható ujjrenddel! Ez az ujjrend a „legfelhasználó-barátabb” fogás, ami teljesen minimalizálja az akkordok váltása közbeni mozgásokat. Erre a minimalizált mozgásra pedig nagy szükséged lesz a folyékony vagy a nagyobb tempójú kíséretek miatt.