Jazz » Jazz kíséret tanfolyam »

Jazz kíséret 1.

11. feladat

A dal teljes akkordköre így néz ki. Az első ismétlés után az egyes (primo) részt, vagyis az első sor két utolsó taktusát ne játszd még egyszer, hanem a hatodik taktus lejátszása után azonnal ugorj a kettes (szekundo) részre, ami a második sor első taktusában kezdődik. Az ezután következő dupla vonal a középrész kezdetét jelöli. Észreveheted, hogy a középrész megegyezik az első rész akkordsorával, csak F#m7 akkordtól indítva. A F#m7 akkord mellett zárójelben feltüntetett információ azt jelenti, hogy az akkord 5. hangja fél lépessel lejjebb van. A lecke elején azonban azt tanultad, hogy ezekben a harmóniákban nincsenek kvint, vagyis ötös hangok. Ez az információ tehát a három hangos akkordfogást még nem érinti. A későbbiekben természetesen meg fogod érteni ennek a jelölésnek is a fontosságát.

A felvételt hallgatva kövesd a szemeddel a kottát, és figyeld meg, hogy a harmadik sor 5. és 6. taktusában lévő akkordok milyen ritmikával szólalnak meg.

Az eddig megismert ritmusokkal, akkordfűzésekkel és ugrásokkal már hiteles és változatos kíséretet tudsz játszani jazz stílusban az AUTUMN LEAVES dallama alá. Minden egyes gyakorlatot vegyél nagyon komolyan, mert a következő leckékben egyre komolyabbra fordulnak a dolgok. Tulajdonképpen most még nincs más dolgod, mint hogy a kevés elméleti információ megjegyzése mellett a kezedben legyenek az akkordok és az AUTUMN LEAVES köre.

Jó gyakorlást!

Zenei alapok gyakorláshoz

Zenei alap letöltése

Zenei alap letöltése

Ha megtanultad, folytasd a következő leckével!