Elmélet » Elméleti alapok tanfolyam »

Kottaismeret

3. feladat

A ritmika írása

Pihenésképpen nézzük, illetve tanuljuk meg a hangok időtartamára vonatkozó kódokat (jelöléseket), hiszen nem elegendő csak úgy játszani a hangokat, valamint másnak is eleget kell tennünk. Ez a valami az idő.

Bonyolultnak tűnhet egy dal ritmikája, ha egybe látod az egész lejegyzést, de hidd el, nincs olyan sok ritmikai jelölés, ezért ha megérted az alapritmusokat, szinte végtelen ritmusképletet tudsz írni és olvasni. Most csak azokat a dolgokat írom le, amiket rögtön használni is tudsz. Tanuljuk meg először a „mérő” ütéseket (negyedeket), mert ebből kiindulva érted majd meg (ha odafigyelsz) a „gyorsabb és lassabb” ritmikákat. Tegyük fel, hogy négy negyedben (4/4) vagyunk. Ez a kifejezés a metrikához tartozik és egy későbbi leckében fogok erről írni részletesebben. Most csak annyit fogadj el, hogy ha négy negyedben vagyunk, számolj négyig, így: egy-két-hár-négy. Ezzel érezteted azt az időszeletet, ami ide (taktusvonaltól taktusvonalig) belefér.

A tempót te választod meg. Jó tanácsként fogadd el azt, hogy mindent lassan kezdj gyakorolni, mint ahogy biciklizni tanultál, mert túl nagy tempóban a zenében is föl lehet borulni. Ha a szótagok mindegyikére (amit egyenletesen kimondasz) megpengetsz egy-egy hangot, akkor negyedeket játszol. Kottában ez így néz ki: