Alapok » Ráadás »

A pengető

A vastagságon kívül a teljes méret és a formai kiképzés is nagy szerepet játszik. Ezek a méretek azonban inkább a komfortérzetben jelentkeznek, mint a hangzásban. Azt azonban tudnod kell, hogy a kis pengetők igazából nem akkordozásokra készültek, hanem a szimpla vagy dupla hangok megszólaltatására. Persze ez nem azt jelenti, hogy nem lehet velük akkordot pengetni, sőt inkább arra ösztönözlek, próbáld ki és hasonlítsd össze egy nagyobb pengetővel, akkordozás közben.

A klasszikus, latin, jazz, és még jó pár stílus legkézenfekvőbb pengetője a gitáros saját körme. Kézenfekvő ugyan, de nem a legegyszerűbb történet, hiszen a köröm növekedésének szabályozása, ápolása, szabása, esetenkénti sérülése sok teendőt ró a tulajdonosára. Aki emellett dönt, annak egy tudatosabb életet kell élnie, csupán a körmei biztonsága miatt.

Mert belegondolni is rossz abba, mit történik akkor, ha egy előadás előtt letörik a köröm, vagy csak behasad. Van azonban megoldás erre az esetre is, mellyel a bátor szívű gitárosok gyakran élnek. Az egyik a köröm építéssel való erősítés, a másik a műköröm felrakás. Ezek a lehetőségek néha jó szolgálatot tesznek, így „baleset” során nem kell lemondani a zenés alkalmat.

A körömmel járó procedúrákat nem mindenki vállalja be, és inkább az ujjakra húzható pengetők használata mellett dönt. Ezekből az első látásra furcsa eszközökből is többféle akad a piacon. Gyártanak hibrid, hüvelykujjra húzhatót is, mellyel a hagyományos pengetést is meg lehet valósítani.