Alapok » Ráadás »

A pengető

A népek zenéiben is különböző méretű és anyagú húrmegszólaltató eszközök fejlődtek ki. Érdekes látni a tenyérnyi nagyságú pengetővel, vagy a speciális módon, szalaggal az ujjra kötözött eszközzel való muzsikálást. A pengetés iránya is különbözhet, mint ahogyan a húr megütése is pengetés, sőt még a vonás is. Ez utóbbinál azonban több ezer pengetésről beszélhetünk egyetlen mozdulat alkalmánál.

A zongora, cimbalom és sok más hangszer húrjait ütéssel szólaltatja meg vagy a hangszer, vagy maga a muzsikus. Penget tehát az egész világ és néha meglepően extrém módon is.

Van például recés pengető, mely karmolós, torzított hangot képez, és van hangismétlő is, mely egymáshoz rögzített pengetők konstrukciója. Elektromos pengető is létezik, mely mágneses rezonanciával rezgeti a húrokat és nagyon érdekes hangzást lehet vele kicsalni a húrokból.

A pengető evolúciójánál csak egyetlen dolog terjedelmesebb, ami szorosan ide vág és az a pengetés. Mert hiába van ilyen vagy olyan eszközöd, ha nem ismered annak használatát. Valamennyire megismerted most az eszközt, ezután vesd bele magad az eszközhasználatba.