Rock » Rock improvizáció tanfolyam »

Rock improvizáció 1.

1. feladat

Az első a hangsor, amit meg kell ismerned. Ez a hangsor pedig nem más, mint a pentaton, vagyis az ötfokú hangsor. Mint ahogyan a neve is jelzi, ez egy öt hangból álló skála.

Elsőként ismerd meg az ötödik fekvésben megszólaltatott A moll pentaton formát. Az ujjrend rád van bízva, de azért megfigyelheted a videón, hogy melyik hangot melyik ujjal érdemes megfogni. Nagyon sok gitáros ezt a hangsort 1-es, 3-as ujjal játssza, pusztán kényelmi szempontból, mert tanulmányaik elején a kisujjuk nehezen akart engedelmeskedni az akaratuknak. Pedig ez az ujj teljesen egyenrangú a többiekkel és egyes futamoknál nélkülözhetetlen is. Ezért érdemes tehát most az elején megerősíteni és ugyanúgy használni, mint a többi ujjat.

Íme tehát az A moll pentaton egy fekvésben A-tól A-ig, lefelé és fölfelé, negyedekben megszólaltatva. A hangsor megszólaltatása közben a fogó ujjak és a pengető kéz mindvégig fojtják az üresen maradt húrokat. Erről a segédtechnikáról a Tompítás leckében olvashatsz. A pengetés csak lefelé történjen.