Rock » Rock riffek tanfolyam »

Rock riffek 1.

2. feladat

Ennek a riffnek a lüktetése csak egy hangsúllyal több, mint az előző kíséreté és így azt hiszem, nem fog problémát okozni. A nehézség ez esetben nem a lüktetésben, hanem a kvintek váltogatásában van. Hatásos elem az, amikor a monoton, egykvintes kíséretből hirtelen kilépsz egy nyolcad erejéig egy másik kvintre. Nem egyszerű ezt technikailag megoldani. Főként akkor, ha a dal nagy tempójú.

Megtérülő befektetés, ha kvintek gyors váltásánál használod a 2. és a 4. ujjadat is, mert így nem kell az alkaroddal annyit mozogni, ezért gyorsabban végre tudod hajtani a mozdulatot. Az elején persze nehezebb így játszani, de később nagyon kényelmessé válik majd a gyorsabb váltásoknál az így megfogott kvint.

Gyakorold külön a váltásokat, mert technikailag előbb ezt kell megoldanod. Játszd először felekben, majd negyedekben, végül nyolcadokban. Szánj mindegyikre külön-külön 5-5 percet és ne feledkezz el a tempó megtartásáról.

 

 

Amikor már nem érzel problémát a váltogatásban, alkalmazd a taktus elején a tanultakat és már kész is vagy.

Ha jól kigyakoroltad a váltásokat és megtanultad a teljes riffet, megpróbálhatod teljesen más helyekre beszúrni a G és az A kvinteket. Próbálkozz a lehetőségekkel, mert nagyon komolyan hangzó kíséreteket tudsz kitalálni és ha türelmes vagy, akkor be is tudod gyakorolni őket. Ez utóbbit azért mondom, mert a kezdő gitárosok legtöbbször olyan riffeket találnak ki, amit még nem tudnak lejátszani. Legalábbis rögtön semmi esetre sem. A gondolatok jók, de a megvalósítás nem. Ezért legyél hát türelmes a saját variációiddal.

A negyedik taktus ismét egy pihenő és amint látod, ugyanaz, mint az előző riffnél, csak fordítva. Te döntöd el a sorrendet. Akár megszólalhatna kétszer ugyanaz a hang is.