Készségek » Ritmusgyakorlatok tanfolyam »

Alapritmusok és szünetek

A ritmus maga a zene.

Sok diákom – aki egyébként szépen zenél – panaszkodik játékáról, hogy „Unalmas, amit játszom, mitől lesz jobb? Talán még több hang vagy még nagyobb sebesség?” Unatkozhat-e egy gitáros játék közben annyi hanggal és hangszínnel a hangszerén? Mit szóljon akkor egy djembés (afrikai ütőhangszer), ahol csak egy bőr van és azt tanulja ütni egész életében? Valószínű ő sohasem unatkozik, mert övé a zene, vagyis a ritmus.

Nem árt tehát megismerkedni a ritmikai lehetőségekkel, hiszen a kísérettípusaid, zeneírásod, improvizációd és zeneiességed függ ettől. Megértésük és megtanulásuk még csak az első lépés.

A folklór (népzene) jellegű zenék (blues, rock, funky, jazz, latin) megkövetelik a ritmikai pontosságot és bizony elég sok teendőd van ezen a téren, ugyanis miután nagy nehezen megtanulod a pontosságot, annak teljes tudatában meg kell tanulnod érezni a ritmusokat.

A tempók megtartása és a ritmusképletek pontos lejátszása alapkövetelmény még egy kezdő zenekarban is. Sajnos az amatőr zenekarok (tisztelet a kivételnek) nem sok energiát fektetnek a ritmika gyakorlásába, így a sok jó ötlet kesze-kuszán, össze-vissza szólal meg.

Láttál-e már szinkron baletteseket vagy profi táncosokat koreográfiát táncolni? Nem zenészek és mégis tökéletesen egyszerre indítják és fejezik be a mozdulatokat. A díszszázadok milyen makulátlan tökéletességgel menetelnek, vetik oldalra a fejüket, vagy ami még nehezebb, egyszerre hajtják végre a vezényszavakat. Ez mind-mind rengeteg gyakorlást és tökéletes ritmikai érzéket feltételez. A zenéhez sem kell több ritmikai érzék, mint amennyit egy díszkatona szed össze a szolgálati évei alatt. Vajon te, mint gitáros, foglalkoztál-e annyit a ritmusérzéked fejlesztésével, mint egy „egyszerű” katona?

Ebben a leckében megtanulhatod a legfontosabb ritmikai jelöléseket és ritmusgyakorlatokkal fejlesztheted a képletek olvasását és használatát. Számolási modellek segítenek a különféle ritmusok megjegyzésében és pontos megszólaltatásában.

Megismerhetsz egy egyszerű módszert, amivel a bonyolultnak tűnő, sűrű ritmikákat könnyűszerrel kibogozhatod és megértheted. A leckében a tanulás nem elméleti, hanem gyakorlati síkon mozog, ami azt jelenti, hogy nem kell előre tanulnod a végeláthatatlan összefüggéseket és példákat.