Készségek » Ritmusgyakorlatok tanfolyam »

Alapritmusok és szünetek

A negyed

Hogy miért is hívják így ezt a jelölési módot, az ki fog majd derülni, most csak egyszerűen fogadd el. Számolj hangosan, egyenletesen a következőképpen: egy-két-hár-négy.

Miközben kimondod a szavakat, mindegyikére pengess meg egy bármilyen hangot, vagy csak egyszerűen tapsolj! Ismételd meg többször, megállás nélkül, figyelve és törekedve a pontosságra.

Elképzelhető, hogy nem tudod egyenletesen megszólaltatni a negyedeket. Ne aggódj emiatt, mert ez nem is olyan egyszerű feladat. A továbbiakban a ritmikák megszólaltatásának alapköve lesz a negyed, ezért nagy figyelmet és sok időt kell fordítanod a gyakorlásukra. Gyakorolj metronóm segítségével!

Ahogyan egy hang, úgy egy szünet is lehet negyed értékű (időtartamú). Ha ezt a jelet látod, a te dolgod csak annyi, hogy maradj csendben egy negyed értékig. A negyed időtartama (ahogyan ezt már megtanultad) egy számolás.

Nézzünk erre egy gyakorlatot! A lejegyzés négy negyedben (4/4) van, ami egyszerűen csak annyit jelent, hogy az ütemvonalak közé csak négy negyed értékű hang fér bele. Számolj hangosan és ahol hangot látsz, ott tapsolj, ahol pedig szünetet, ott maradj csendben, de a számolást ne hagyd abba! Üsd a lábaddal is a negyedeket folyamatosan, mert ez segíteni fog a ritmusok pontos lejátszásában. Ha megtanultad a negyedeket, tudod és érzed is őket, mehetsz tovább a felekre.