Alapok » Ráadás »

Gitárbeállítás

A nyak beállítása

Ez az első dolog, amit meg kell tanulnod, hiszen amíg a nyak nincs rendben, hiába állítasz be minden mást, nem jutsz érdemben előre.

A behangolt, megfeszített húrok húzóerővel hatnak a nyakra és meg szeretnék hajlítani azt. Ennek az erőnek az ellensúlyozására merevítőpálcát építenek a gitár nyakába. A pálcának a vége általában a fejnél érhető el, azaz ott csavarható. Vadonatúj hangszereknél imbusz kulcsot is kapsz a hangszerhez, amivel állíthatsz a merevítő feszességén. Nézz bele a nyakba, mint ahogyan az asztalosok ellenőrzik a lécek egyenességét.

Figyeld meg a nyak mindkét élét és ha legkisebb ívet is látsz benne, kezdheted a beállítást. Ha az ív domború, akkor előre, ha homorú, akkor magad felé kell tekerned a merevítőpálcát.

A D és a G húrt nem árt egy kicsit leengedni és félrerakni, hogy ne zavarjanak a csavarás közben. Tekerj a megfelelő irányba egy keveset, hangold vissza a két húrt és nézd meg, mennyit változott a nyak. Folytasd ezt egészen addig, míg tökéletesen egyenes nem lesz. Ha az ív kijött belőle, de tele van kisebb-nagyobb huplival, vagy csak a nyak egyik oldala lett egyenes, akkor azon te nem tudsz segíteni, ehhez sajnos hangszerjavító szakember kell.

Feltételezzük azt, hogy beállítható hangszert vásároltál és az előzőekben leírtak szerint kiegyenesítetted a nyakat. Áthúrozásnál, alacsonyabb vagy magasabb számozású húrkészlet esetén a már jól beállított nyak megváltozik, hiszen más feszítést kap.