Alapok » Ráadás »

Gitárbeállítás

Finomhangolás

Ezzel a hangolási móddal a két húrláb közötti távolságot tudod állítani, amit ha nem végzel el, hiába hangolod kulcsokkal a húrokat, azok egymáshoz képest sosem lesznek jók, mivel önmagukhoz képest is hamisak.

Mit értünk ezalatt? A bundoknak fix helyük van (van olyan hangszer, ahol nem), így azokat nem tudod és nem is kell elmozdítással hangolni. Az érintők csak akkor vannak jó helyen, ha a húrlábak is a helyükön vannak, vagyis ha a 12. bund pontosan a húr felénél helyezkedik el. Ha mégsem így van, akkor a húrláb állításával kell módosítanod a középpontot.

Ha az alsó lábat közelíted a felső lábhoz (ezt a húrlábak hátulján lévő, a gitártesttel párhuzamos csavarokkal végezheted), akkor a középpont is tolódik a felső húrláb felé. Értelemszerűen a másik irányba is tudsz állítani. Nézzük most azt, hogyan kell a 12. bund fölé helyezni a húr felét. Eleinte a pontos beállításhoz használj hangológépet, mert ez a legkisebb eltérést is megmutatja.

1. A 12. bund fölött (+/- 1-2 milliméter) szólaltasd meg az oktáv felhangot (lásd Felhangos pengetés lecke).

2. Nézd meg, hol áll a hangológép kijelzője.

3. Nyomd le a 12. bundnál a húrt, pengesd meg és figyeld a hangológép kijelzőjének változását. Ha emelkedik a hangmagasság a fogott hangnál, akkor a húr közepe nem a 12. bund fölött van, hanem kicsit balra helyezkedik el. Ha mélyül a hang a lefogás után, akkor pedig jobbra esik a húr fele. Ennek ismeretében kell az alsó húrlábat mozgatni. Vagyis a láb csavarral való előre és hátra (balra és jobbra) mozgatásával be kell hoznod a húr felét a 12. bund fölé.

4. Példa: A húrközép balra esik. Állítsd jobbra (hátra) a húrlábat egy kicsit és ellenőrizd hangológéppel az eredményt. Az ellenőrzés felhangmérés, majd fogott hang mérésből áll. Végezd addig a láb állítását, míg a felhang és a fogott hang ugyanazt a hangmagasságot produkálja. Állítsd be mind a hat húrt és ezzel be is fejezted a hangszered teljes beállítását. Most a gitárod behangolható. Ezt is bízd még az elején (míg meg nem tanulsz hangolni) hangológépre. A hangolásról és a hangológép jótékony hatásáról a Gitárhangolás leckében írok. Figyelem! A húrok öregedésével a középpont változhat, ezért mindig ellenőrizd a felhangok, vagyis a húrközép helyzetét. Elképzelhető, hogy az alsó fekvésben fogott alapakkordok még ezek után is borzasztóan hamisan szólnak. Ne keseredj el, mert ez is orvosolható, de erről egy későbbi leckében fogok írni.

5. Azoknál a hangszereknél, ahol nem tologatható a húrláb külön-külön, az egész láb csúsztatható a testen. Ebben az esetben ügyesen kell sakkozgatnod, mire mindegyik húrnál pontosan a 12. bund felé kerül a felhang. Ne lepődj meg, ha a végeredmény egy ferdén beállított húrláb. Az akusztikus gitároknál sajnos nem lehet a húrlábat tologatni, így a gyártó finomhangolási beállításaira kell bízni magunkat, amit így vagy úgy tudnak csak megoldani. Bízom abban, hogy lassan lesz egyszer egy bátor cég, aki megoldja ezt a problémát.

Ha már mindent tudsz a gitárbeállításról, olvasd el a következő leckét!