Alapok » Ráadás »

Gitárhangolás

Egy kezdő számára mindig nagy problémát jelent a hangszer behangolása. Tulajdonképpen egy tanuló az első években önmaga nem is tudja tökéletesen felhangolni a húrokat és ez elég nagy probléma, hiszen nem fejlődik kellőképpen a tiszta hallása.

Sajnos egy kezdő hangszer eleve hamiskás és szegény tanuló még be sem tudja azt hangolni magától. Legalábbis pontosan, biztos nem fog sikerülni.

Nézzük ezt egy kezdő zongorázni tanuló oldaláról. Meghozzák a zongorát, aztán kijön a zongorahangoló, behangolja a húrokat és lehet gyakorolni. Ebben az esetben a tanuló azonnal tiszta hangszeren neveli a fülét, így nem csoda, hogy néhány hónap múlva már képes a kis eltéréseket is meghallani más hangszereknél. Ezért tehát sokat segít az átmeneti időszakban a hangológép használata.

De a gitárhangolás hamarabb kezdődik, mint ahogy megvennéd a hangszered, hiszen ha rossz hangszert választasz, hiába hangolgatod, nem lesz tiszta soha. Ha már megvetted a gitárod és jól döntöttél, akkor sem biztos, hogy be lehet hangolni, ugyanis először be kell állítani a hangszert. A Gitárbeállítás leckében megtanulhatod az ide vonatkozó szakmai fogásokat.

Feltételezzük azt, hogy a tanultak alapján jó hangszert vettél és be is állítottad azt. Milyen nagy szerencse, hogy húrozva van a vadonatúj hangszer, ugyanis ha rosszul teszed fel a húrokat, nagyon nehéz behangolni. Húrozásról egy későbbi leckében fogok írni. Jöhet a hangolás.