Alapok » Ráadás »

Gitárhangolás

Nylonhúrok hangolása

A nejlonhúrok hangolása húrozás után több időt vesz igénybe, mert a műanyag helyezkedik, csúszkál a rögzítéseknél. Tévhit az, hogy a húroknak ki kell nyúlniuk és ha már kinyúlt, akkor fog beállni a hangmagasság. Ha a húrokat gondosan rögzíted, hamarabb behangolhatóvá válik a hangszer és nem kell egy-két napot várni.

Floyd rose rendszerrel ellátott gitár hangolása

A Floyd-Rose vibrátó rendszerű, satus gitároknál a hangolás kicsit hosszadalmasabb, mint egy hagyományos hangszernél. Ez abból ered, hogy a vibrátó kar két irányba működik, így a rugók reagálnak a húrok feszítésére. Amikor egy húrt megfeszítesz, akkor az összes többi lazul. Ezért húrozás után a hangolást ne aprózd el, vagyis ne akard rögtön tökéletesre hangolni a húrokat. Nézzük, mi is a teendő!

1. Ha már meghúztad a satut, ereszd ki és állítsd középre a finomhangoló csavarokat, hogy miután behangoltad és lesatuztad a húrokat, két irányba tudd majd finomhangolni.

2. Hangold be nagyjából az E húrt és tedd ezt a többivel is!

3. Kezdd elölről a hangolást és határozott, gyors mozdulatokkal tekerd a kulcsokat, de még mindig csak nagyjából hangolj!

4. Ismételd az újrahangolást addig, amíg már alig térnek el a húrok a tökéletes hangmagasságtól!

5. Hangold be tökéletesen a húrokat és húzd meg a satu csavarjait! Nagyon fontos, hogy az imbuszkulcs hosszabbik felét helyezd a csavarba, mert ha így húzod meg, nem jön létre túl nagy erőkar és nem tudod elszakítani a satuba vágott menetet. Értelemszerűen a csavarok oldását fordított kulcsállással végezd, mert itt jól jön az erőkar.

6. Ha szükséges, használd a finomhangoló csavarokat.

Ha már mindent tudsz a gitárhangolásról, olvasd el a következő leckét!