Alapok » Ráadás »

Gitárhangolás

Hangolás hangológéppel

Ha beszereztél egy hangológépet, nagy biztonságban érezheted magad, ugyanis egy ilyen szerkezettel még egy süket ember is be tudja hangolni a hangszerét. Emlékszem, hogy kezdő tanítói éveimben volt egy süket diákom, de akkor még nem nagyon volt hangológép, legalábbis nehéz volt beszerezni és nagyon drága volt. Ma sem tudom, ki hangolta a hangszerét rajtam kívül, de azt tudom (mert elmondta), hogy ő miért tanul zenét. Csak ennyit mondott: „Ha majd gyermekem lesz, ő majd hallani fogja.” Egyszóval hangszer hangolás terén ma már ő is jobb helyzetben van.

A húrok nevei a legmélyebbtől kezdve: E, A D, G, B, E. Ezekre a hangokra kell behangolnod a hangszered, amit a hangológép folyamatosan kontrollál.

1. Kösd össze a hangszered a géppel (hangszerből zsinór ki, hangológépbe zsinór be). A hangológépek általában beépített mikrofonnal is rendelkeznek, hogy az akusztikusan megszólaló hangszerek hangolását is el lehessen velük végezni.

2. Pengesd meg a legmagasabb húrt (E) és nézd meg, mint mutat a műszer. A legtöbb hangoló azt is mutatja, merre kell tartanod, hogy elérd a kívánt hangmagasságot. Ha kromatikus hangológéped van, akkor tudnod kell a kromatikus hangsort, mert így tudod megtalálni, merre is keresd a behangolandó húrt.

Kromatikus hangsor: C, Cisz, D, Disz, E, F, Fisz, G, Gisz, A, Aisz, B, C.

Tételezzük föl, hogy a legvékonyabb húrt Cisznek mutatja a gép. Tudnod kell, hogy a Cisz után D, majd Disz, végül pedig E következik. Ezért ne lefelé, hanem felfelé kezd tekerni a húrt. Az is elképzelhető, hogy nagyon távol vagy az E hangtól és lefelé közelebb van egy másik E, így te ehhez hangolod. Ebben az esetben a húr gyanúsan laza lesz, tehát nyugodtan húzd tovább, míg el nem éred a következő E hangot, mert az lesz az igazi hangmagasság.

Megtörténhet az is, hogy túl magasra húzod és egy oktávval feljebb keresed a hangot. Ebben az esetben két lehetőség adódik. Vagy időben észreveszed, hogy nagyon feszül a húr, vagy el fogod szakítani azt. Általában ez utóbbi szokott történni, főként akkor, ha a hangolást gyors tekerővel végzed.

Ha már egyszer fölhangoltad a húrokat, a mindennapi utánaállítás már nagyon egyszerű, mert a húrok nem másznak el olyan messzire a hangmagasságuktól. Kivételt képez a damilhúrozás, mert az több lépcsőben kell fölhangolnod, mint ahogyan a Floyd-Rose tremoló gitárokat is (a null pontos tremolo-karokra ez nem vonatkozik). Ezekről még ejtek néhány szót.