Alapok » Ráadás »

Gitárbeállítás

Húrmagasság beállítás

A nyak kiegyenesítésével a húrok közelebb vagy távolabb kerültek a fogólaptól, függően attól, hogy ezelőtt domború vagy homorú volt-e. Nagyon ritkán a nyak beállításával a húrok magassága is tökéletes lesz, de inkább csak abban az esetben van így, ha te már egyszer a közelmúltban foglalkoztál ezzel és most csak húrokat cseréltél.

Az elektromos gitároknál valamilyen módon állítani lehet a húrmagasságot. Ha a nyak tökéletes, a legkisebb magasságot is el fogja bírni és nem fognak zörögni a húrjaid gyenge pengetés esetén. Nézzük először azokat a típusú hangszereket, ahol a húrokat külön-külön lehet emelni vagy süllyeszteni. Ezeket a húrlábakat két csavarral, imbuszkulcs segítségével tudod állítani le vagy föl.

Játszd le kromatikusan a hangokat a magas E húron. Ne pengess erősen. Ha sehol nem zizeg a hang, akkor még mehetsz lefelé a húrlábbal, de ha zörög, állítsd fölfelé és keresd meg azt a magasságot, ahol a zavaró mellékzörejek megszűnnek.

Rock gitároknál, ha az összes bund egyformán zörög egy kicsit (nagyon gyenge pengetésnél nem), nem probléma, ha torzítót is használsz. Állítsd be az összes húrmagasságot. Keresd meg mindegyiknél a határt, azaz ha egy bizonyos mélységnél elkezd zörögni a húr, emeld vissza egy kicsit.

Természetesen az egész beállítást behangolt húrokkal végezd. Figyelj arra, hogy a fogólap keresztbe íves, és miután beállítottad a húrmagasságokat, finomítanod kell ehhez az ívhez a húrlábak dőlését is. Az alsó húrlábnak ugyanolyan ívet kell mutatnia, amilyen a bund íve. Vagyis le kell utánoznod a bundok hajlását a húrláb két csavarjával. Figyelj arra, hogy csak finomíts és már ne nagyon állíts a magasságon.

Ha az egyik csavarral süllyesztesz, a másikkal emelned kell, hogy ne változzon az eddigi beállítás. Ha ezt a lépést nem teszed meg, a húrjaid különböző magasságban állnak, ezért kontrollálhatatlan lesz a pengetés. Azoknál a hangszereknél, ahol nem tudunk külön állítani a húrmagasságon, a húrláb két szélén található egy-egy csavar szolgál a le-föl mozgatásra. Itt jóval egyszerűbb a dolgod, hiszen egyszerre állítod az egész hidat.