Alapok » Ráadás »

Gitárvásárlás

A gitár hangja és a kényelem

Annak a gitárnak, amit éppen vizsgálunk, természetesen feltételezzük, hogy van hangja, ezért ezt vizsgáljuk meg utoljára.

Sokan azt mondják, hogy az olcsóbb gitároknak „nincs hangjuk”, és ezért ne vedd meg. De mitévő légy, ha most csak erre telik? Ez a „nincs hangja” olyan, mintha egy gyermekének éneklő anyáról mondanánk azt, hogy „mit sipákol ez a nő, hiszen semmi hangja nincs, nem is tud énekelni, így hát ne is énekeljen, maradjon csöndben, szeressen némán, főzzön és takarítson, másra nem is jó”.

Nagyon sokféle gitárhang létezik és mindegyik jó valamire. Az előadásaimon elhangoznak olyan felvételek is, ahol nagyon egyszerű hangú gitárokkal zenélnek a régi, nagy előadók. Ezeknél a sokszor saját készítésű hangszereknél bármelyik ma kapható hangszer „jobban szól”, mégse hallom a felelőtlen kijelentéseket hirdetőktől azt a muzsikálni tudást, amit elődeink rosszabb hangszerekkel produkáltak.

Vagyis jó hangszer az is, amin tanulni lehet. A jó hangú gitár az, ami neked, a mindenkori tudásod alapján tetszik. Később pedig a tanuló éveid alatt kialakul benned egy igény, egy elképzelés, hogy mi is az a „jó” hang. De ha majd te is egyszer „tudsz” gitározni, ne becsüld le a kezdő hangszereket, hiszen van, akinek ez a világot jelenti.

Mikor én kezdtem gitározni, két havi keresetemből (3000 forint) tudtam megvenni egy olyan gitárt, aminél a mai legrosszabb kereskedésben lévő hangszer is lényegesebben jobb, és én úgy örültem neki, mint máig egyetlen hangszernek sem.

Ha még nem tudsz gitározni, a hangszer játszhatóságát nem tudod bevizsgálni, ezért ne is nagyon izgasson, hiszen nem vagy még hozzászokva semmihez. Aki még nem ült kocsiban, bármilyen autóval megtanulhat vezetni.

Azok, akik már nem az első hangszerüket fogyasztják (sokszor azért, mert nem vizsgálták meg eléggé a vásárlás előtt), sokkal többet tudnak a játszhatóságról, ami szépen lassan a saját tapasztalatokból áll össze.

Ha már mindent tudsz a gitárvásárlásról, olvasd el a következő leckét!