Alapok » Ráadás »

Gitárvásárlás

Mennyi mindent kell tudnod még ahhoz is, ha mondjuk a zöldségesnél vásárolsz: Vajon melyik a jobb zöldséges – emberi tényezők, minőség és választék szempontjából? Hogyan tudod felismerni a friss árut, illetve hogyan tudsz átlátni a trükkökön? Honnan tudod, hogy megbízható helyről származik-e, tiszta-e az élelmiszer vagy vegyszerezett, gén kezelt, hogy kínjában érett-e vagy természetes módon?

Láthatod tehát, hogy még egy sima, egyszerű bevásárlás sem egyszerű, ha nem túl drágán, de jót akarsz venni. Ha nem ismered a hangszervásárlás buktatóit, akkor sok tanulópénzedbe fog kerülni ennek a felelősségteljes „szakmának” a megtanulása, és ha használhatatlan gitárt veszel, nem dobhatod majd ki a szemétbe, mint egy éretlen, ehetetlen gyümölcsöt.

Ráadásul a hangszer használhatósága nem feltétlenül derül ki a vásárlást követő nap, de lehet, hogy még 1-2 hónap múlva sem! Ahogy napról napra fejlődsz, nőnek az igényeid és egyre nagyobb elvárásokat támasztasz a hangszereddel szemben. Vajon az a hangszer, amit vásároltál (vagyis inkább, amit eladtak neked), képes-e a beállítási lehetőségeivel követni a te elvárásaidat?

Mit is jelent ez? Például megtanulod behangolni a hangszered, fülre vagy hangológépre, ez most teljesen mindegy. Ha a vásárlásnál a hangszered behangolhatóságát nem vizsgálod meg, nagyon el fogsz majd keseredni, ha kiderül, hogy egy zenélésre alkalmatlan eszközt szorongatsz a hónod alatt.

Szorgalmasan tanulod az akkordfogásokat, de lassan rájössz arra, hogy valami nincs rendben a húrmagassággal. Szembesülhetsz ezzel akkor is, amikor valaki más, beállított hangszerén játszol, és ott minden megszólal és sokkal kevesebb energia kell a játékhoz. Vajon be lehet-e állítani optimálisra a húrjaidat? Ki lehet-e szedni a görbeséget a nyakából?

Rendben van-e a bundozás, hogy miután beállítottad, ne zörögjön, csörögjön? Mikor vibrátózni tanulsz (bal kézzel), vajon a bundok felülete engedi-e majd ezt? Nincs-e törés a hangszeren, vagy a fa száradásából eredő súlyos hiba?

Sorolhatnám még a kritériumokat, aminek még a legegyszerűbb és legolcsóbb hangszernek is meg kell felelnie, de azt hiszem, ennyi is elég ahhoz, hogy magadtól rájöjj arra, jobb, ha nem csak lelkesedésből választasz hangszert.

Ha figyelmesen végigolvasod és elgondolkodsz azon, amit a következőkben leírok, akkor a legközelebbi vásárlásnál rendelkezni fogsz azzal a tudással és rálátással, ami megóv a leggyakoribb hibáktól a vásárlást illetően. Nem kell mindennel egyetértened, csak fogadd be! Hidd el, megéri…