Alapok » Ráadás »

Hangológép

Egy hangszer behangolása nem éppen a legegyszerűbb feladat egy kezdő számára. A hamis hangszer pedig nem a kellő irányba neveli a hangmagasságok meghallását. A húrok tökéletes felhangolásának megtanulása a tanulmányok elején ugyanannyira fontos, mint bármilyen más terület a zenetanulásban.

Egyetlen kezdő tanulótól sem kívánhatja a tanára, hogy hallja meg az azonos vagy a harmóniába szedett hangok pontos hangmagasságát. Azt viszont ajánlhatja, hogy a diák szerezzen be egy egyszerű hangológépet, mellyel elkezdheti a pontos behangolásra vonatkozó tanulmányait.

Ez a kis apró elektronikus szerkezet nagyon nagy segítség nemcsak egy kezdő, de még egy profi muzsikus számára is. Mikor anno még újdonságnak számított, sokan ellenezték. Azt állították muzsikusok, tanárok, hogy nem géppel kell behangolni, hanem füllel. Vagyis azt írták elő, hogy aki zenét tanul, annak legyen füle a hangoláshoz. És ha megkérdezted tőlük, hogy „akinek nincs, az mit csináljon?”, az volt a bölcs válasz: „Az ne akarjon zenélni”. No persze a zongorát tanulók kivételek voltak, hiszen az ő hangszerüket a zongorahangolók hangolják. Ezektől a kijelentésektől rengeteg, egyébként jó zenei tehetséggel megáldott gyermek és fiatal ijedt meg.