Alapok » Ráadás »

Gitárvásárlás

A gitár bundjai

A bundok óriási szerepet játszanak a játékérzetben. Először arról kell meggyőződnöd, hogy jól van-e felbundozva a hangszer. Minden bund egyformán üljön a neki kiképzett vájatban. Ha ez nem így van, akkor a bundvasak és a nyak között itt-ott különböző nagyságú réseket látsz, vagyis az érintők nem fekszenek fel a nyakra.

Hiába egyenes a nyak, ha a bundok legmagasabb pontjai nem egy síkban vannak, akkor a gitár beállítás után is zörögni fog, vagy néhány helyen egyáltalán nem szól.

Sokszor a bundok felülete túlságosan nyers, reszelős és ez nagyon zavaró a nyújtások, vibrátók végrehajtásában. Ezt úgy tudod ellenőrizni, hogy az alsó három húr közül (G, H, E) lenyomsz egyet és le-föl mozgatod a bundon. Ha kaparós hangot halassz vagy durva reszelést érzel, akkor a bundozás nagyon gyenge. Ezen ugyan lehet javítani, de a gitárvásárlás után ne az legyen a következő, hogy elmész a hangszerjavítóhoz.

Ha a nyak alsó és felső élén végighúzod az ujjadat, semmit nem szabad érezned. Ha mégis érzel valamit, mondjuk azt, hogy kilógnak a bundok végei a fogólapból és még élesek is, akkor szintén egy nagyon gyenge bundozással állsz szembe, ami zavarni fog játék közben.